Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 14.12.2018 09:57:35

Fina odgovorila na zahteve plavalcev

wscdoha2014
Mednarodna plavalna zveza je ob robu svetovnega prvenstva v Hangzhouju na Kitajskem sporočila, da za leto 2019 pripravlja serijo novih tekmovanj Fina Champions Swim Series. Tekmovanje bo namenjeno izključno povabljenim zvezdnikom.

Kot so sporočili iz mednarodne zveze, gre za tridnevna tekmovanja, namenjena olimpijskim in svetovnim prvakom, svetovnim rekorderjem in vodilnim na lestvici doseženih izidov na vseh 50, 100 in 200 metrskih razdaljah ter na 400 m prosto. Predvidena so tudi štiri štafetna tekmovanja.

Na tekmovanjih bodo nastopile različne ekipe s po 12 tekmovalci, kjer obstaja odprta opcija oblikovanja kontinentalnih ali pa sponzorskih ekip. Tudi organizatorjev tekmovanj Fina še ni sporočila.

Najboljši plavalci naj bi z novo serijo končno tudi dobro zaslužili. Skupaj bo Fina razdelila okrog 3,44 milijona evrov. Za posamične discipline je namenjenih dobrih 2,4 milijona evrov premij, za štafete skoraj 650.000 in za startnine okrog 740.000 evrov.



Ob tem so na Fini najavili pravi plavalni šov, ki naj bi ob plavanju ponudil tudi promocijo športnikov in sponzorjev. Nedvomno pa je napoved nove serije tekem tudi odgovor na zahteve športnikov po novi obliki tekmovanj in prejšnji teden sproženih tožb proti Fini.

Plavalci in združenje ISL (Inernational Swimming League) tožijo Fino zaradi izkoriščanja monopolnega položaja. Fina je namreč plavalcem, ki bi nastopili na seriji tekmovanj ISL, gre za ekipne tekme z velikimi nagradami in startninami, zagrozila z izključitvijo z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev.

Fina se je soočila tudi z očitkom, da je denimo v letu 2017 imela prihodke v višini 118 milijonov evrov, le 12 odstotkov prihodkov pa je bilo namenjenih športnikom. Prišlo je tudi do poskusa sodelovanja med ISL in Fino, a so prvi odstopili od sodelovanja, potem ko je Fina zahtevala 50 milijonov dolarjev kotizacije.

Značke: plavanje, sp

Članki iz rubrike