pia skofic - ms Odkrito.si

Znana vremenarka bo povila vnuka Gašparju ...

irina ribnikova Svet24.si

15-letni Irini med kopeljo v vodo padel mobilnik, ...

Žalostna ženska Petisvet.si

Najtežje je oprostiti

Sneg, jadralni zmajar Svet24.si

Četrtek, petek, sobota ... Sneg!

titanik Svet24.si

Lov na Titanik le krinka – Američani so v ...

Kylie Jenner Najstnica.si

Je Travis res prevaral Kylie ali je to ...

reka ljubezni Njena.si

Konec Reke ljubezni zaznamoval razhod Irene in ...

STA
STA
0 26.11.2018 20:19:04

Carlsen in Caruana še 12. remizirala, naslov bo odločen v podaljških

Boj za šahovskega svetovnega prvaka.

Aktualni svetovni šahovski prvak Norvežan Magnus Carlsen in ameriški izzivalec Fabiano Caruana sta v Londonu v zadnji redni partiji v boju za naslov šahovskega svetovnega prvaka še 12. zapored remizirala. Odločitev o prvaku bo tako padla v podaljških, kjer bo čas bolj omejen kot doslej.

Sedemindvajsetletni Carlsen je po treh urah in 31 potezah današnje partije eno leto mlajšemu Američanu nekoliko presenetljivo ponudil remi, saj je imel veliko časovno prednost, po računalniški analizi pa je bil tudi v taktičnem vodstvu.

A s črnimi figurami se je proti nekonvencionalni taktiki nasprotnika raje odločil za preudarnost in bo tako naslov poskusil ubraniti v hitrejši igri, kjer velja za izrazitejšega favorita.


Oba šahista sta tako v 12 rednih partijah osvojila po šest točk. S tem sta znova postavila rekord za najdaljši niz remijev v 132-letni zgodovini bojev za svetovnega prvaka, ki je pred njunim letošnjim srečanjem znašal devet partij.

Podaljški za naslov bodo obsegali štiri partije, v katerih bosta imela šahista na voljo 25 minut, po vsaki potezi bosta pa prejela novih 10 sekund. Če boj tudi po tem ne bo odločen, bo sledilo do pet hitropoteznih partij, kjer bosta imela v izhodišču na voljo vsak po pet minut, z dodatkom po tri sekunde na potezo.

Če bi bil boj tudi po tem neodločen, bo sledila še odločilna partija, v kateri bo igralec z belimi - to bo po vrstnem Caruana - imel pet minut, Carlsen pa štiri, a bi v primeru neodločene igre bil za zmagovalca razglašen Carlsen.

Značke: šah, sp

Članki iz rubrike