Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 02.11.2018 13:13:15

Skupna korejska kandidatura za OI 2032 je realnost

Profimedia
Predstavniki Južne in Severne Koreje so se dogovorili, da bodo Mednarodni olimpijski komite (Mok) tudi uradno pisno obvestili, da nekoč sovražni državi, ki še nimata vzpostavljenih diplomatskih odnosov, nameravata vložiti skupno kandidaturo in se potegovati za gostiteljici poletnih olimpijskih iger, ki bodo leta 2032.

Strani sta se dogovorili, da bosta po pisni poti obvestili mednarodno olimpijsko družino, da bi predstavniki obeh Korej radi odprli pogovore o možnostih za vložitev skupne kandidature, so danes sporočili iz uradnega Seula, potem ko so športni predstavniki na srečanju na meji pri Panmunjomu sestavili skupno izjavo.

Mok bo gostiteljico iger leta 2032 določil leta 2025.

Septembra sta južnokorejski predsednik Moo Jae-in ter severnokorejski voditelj Kim Jong Un na srečanju v Pjongjangu že govorila o možnostih skupnega kandidature. Zdaj pa sta državi izrečene napovedi najvišjih vodij tudi udejanjili s konkretno napovedjo skupne kandidature.


Na letošnjih zimskih olimpijskih igrah sta obe Koreji sestavili skupno žensko hokejsko reprezentanco, na letošnjih azijskih igrah v Džakarti pa sta se dogovorili za nadaljnje sodelovanje na področju športa. Na obeh dogodkih sta olimpijski delegaciji nastopili pod zastavo ene Koreje, tako na slovesnostih ob odprtju kot tudi ob koncu.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je na nedavnem zasedanju v Buenos Airesu izrazil željo, da bi Severna in Južna Koreja na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2020 oblikovali čim več skupnih ekip in nastopili pod isto zastavo.

Športna pogajanja bodo v objemnem severnokorejskem mestu Kaesong, na njih bodo določili protokol sodelovanja enotne korejske delegacije na igrah v Tokiu, prav tako pa bodo dorekli podrobnosti premiernega nastopa enotne korejske ekipe na svetovnem prvenstvu v rokometu, ki bo od 10. do 27. januarja 2019 v Nemčiji in na Danskem.

"Dogovorili smo se za športne prijateljske tekme, ki bi jih odigrali na obeh straneh meje, ob obletnicah, o katerih smo soglašali. Gre za prvo obletnico zimskih olimpijskih iger, ki so bile v Pyeongchangu, priložnost pa bi se ponudila tudi ob korejskem vrhu 27. aprila," je za tiskovno agencijo Yonhap dejal namestnik južnokorejskega ministra za šport Tae-Kang Roh.

Članki iz rubrike