mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 14.10.2018 11:36:56

Pleše na Havajih 21., zmagi in rekorda proge za Langeja in Ryfovo

Jesper Gronnemark / Red Bull Contentpool
Slovenski triatlonec David Pleše je na svetovnem prvenstvu v ironmanu na Havajih osvojil 21. mesto med profesionalci. Kroni najboljših sta ubranila Nemec Patrick Lange in Švicarka Daniela Ryf, oba z novim rekordom proge.

Pleše, ki je četrtič nastopil v družbi najboljših profesionalcev sveta na SP v ironmanu, si je za cilj postavil izboljšati doslej najboljšo uvrstitev, ki jo je leta 2016 vpisal s 17. mestom.

Na koncu pri tem ni uspel, a sodeč po zapisu na družbenih omrežjih ni bil pretirano razočaran.

Nad dirko je bil navdušen, plavalni del je ocenil kot sprejemljivega, kolesarski del je bil najboljši (postavil je tudi peti čas med vsemi), na teku pa je dal od sebe, vse kar je lahko. S časom 8:23 ure je postavil tudi svoj najboljši dosežek na SP.

Pleše je iz vode prišel na 37. mestu, nato pa blestel na kolesu, saj je bil po 160 kilometrih že na devetem mestu.



Petintridesetletni slovenski triatlonec je sicer leta 2013 prvič nastopil na SP v ironmanu, osvojil pa 27. mesto. Naslednje leto je odstopil, leta 2015 pa na Havajih ni tekmoval. Predlani je s 17. mestom prišel do rezultata kariere na SP in to je skušal lani nadgraditi, a so ga težave prisilile v odstop.

Lange in Ryfova sta do novih zmag na SP v ironmanu prišla z rekordoma proge. Lange je po 3,9 kilometra plavanja, 180 kilometrov kolesarjenja in 42 kilometrov teka ustavil pri 7:52:39 ure, Ryfova, ki je na Havajih nepremagana že štiri leta po vrsti, pa pri 8:26:18 ure.

Ryfova je predvsem med plavanjem nadvse trpela, saj jo je tik pred startom opekla meduza. "Govorila sem si, da se ne smem predati, ker sem branilka naslova, toda nisem vedela, ali bom zmogla odplavati s tako hudimi bolečinami. Grozno je bilo. Rekla sem si, da ne smem obupati, ker ne veš, kaj se lahko zgodi na cesti," je v cilju razložila Ryfova, ki je morala v primerjavi z najboljšo med plavalki Lucy Charles v nadaljevanju nadoknaditi več kot devet minut zaostanka.

Lange pa je bil še bolj kot nad prestižno zmago navdušen nad dogodkom, ki se je zgodil v cilju, ko je za roko zaprosil svojo izbranko. "To je bil najbolj napet, lep, čudovit trenutek, ki sem ga izkusil v celotnem življenju - ko sem zaprosil Julio in je rekla da," je bil srečen Lange.

Značke: triatlon, sp

Članki iz rubrike