Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 30.09.2018 21:46:09

Janja Garnbret v Kranju druga, a še naprej vodilna v seštevku sezone

www.alesfevzer.com
Janja Garnbret je na peti tekmi svetovnega pokala športnih plezalk v težavnostnem plezanju v Kranju osvojila drugo mesto. Boljša od Slovenke je bila le južnokorejska veteranka Jain Kim, ki je v Kranju tretjič zmagala. Druga slovenska finalistka Mina Markovič je finale končala na osmem mestu.

Kranj je postregel z zanimivim finalom, v katerem so na zahtevni smeri, v ženskem finalu ni bilo osvojenega vrha, prišle do izraza najboljše športne plezalke.

Prva slovenska favoritinja Janja Garnbret se za spremembo prakse, ki jo je z izjemnimi predstavami v vertikali sama postavila, v kranjski finale ni uvrstila kot vodilna. V polfinalu je vpisala tretji dosežek, kar je pomenilo, da ni šla v smer zadnja.

Prihod slovenske junakinje minulega svetovnega prvenstva v Innsbrucku pod steno je bučno pozdravilo kranjsko občinstvo, ki je glasno spodbujalo vsak gib slovenske plezalke.

Garnbretova si je želela osvojiti vrh, a je padla na višini 34+, tako kot Avstrijka Hannah Schubert pred njo. Nato se je podala v steno aktualna svetovna prvakinja Avstrijka Jessica Pilz, ki predhodnic ni premagala in je padla na višini 30 za končno četrto mesto.

Zadnja je šla v steno vodilna po kvalifikacijah in polfinalu Jain Kim iz Južne Koreje, ki si je priplezala novo zmago, njena višina v steni je bila 41, za tretjo zmago v Kranju, potem ko je bila najboljša že v letih 2010 in 2011.

Garnbretova ostaja pri eni zmagi v Kranju, lanski, ko je hkrati dvignila tudi svoj drugi zaporedni pokal skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti.


"Ni se izšlo po mojih načrtih, v smeri se mi je malce zalomilo, a ne iščem izgovorov, tudi z drugim mestom sem zadovoljna. Tudi to se mora kdaj zgoditi, da lahko narediš kakšen napačen gib in 'narobe' odplezaš tekmo, iz česar sem se veliko naučila. Sem pa res zadovoljna, da nisem bila 'zakrčena' zaradi pritiska domače tekme in sem plezala sproščeno, tako kot druge tekme," je dejala Garnbretova.

Za komaj 19-letno tekmovalko iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je nora sezona. Garnbretova je na SP v Innsbrucku z naslovom svetovne prvakinje v novi disciplini olimpijski kombinaciji, zlatom v balvanih in srebrom v težavnosti dobila potrditev, da je ta trenutek najbolj vsestranska športna plezalka na svetu.

Letos se je na vseh tekmah v balvanih in težavnosti, na katerih je nastopila, uvrstila na stopničke. Pogled na letošnje dosežke Garnbretove v teh dveh disciplinah je v znamenju dveh številk, nanizala je namreč sedem prvih mest in štiri druga.

"V tej konkurenci, ko so vse punce vrhunsko pripravljene in te lahko vsak spodrsljaj vrže iz polfinala ali finala, to, da sem bila letos prva ali druga, pomeni, da je to moja najboljša sezona doslej. In seveda je to zame potrditev, da sem konstantna," je ocenila.

Na sporedu sta še dve tekmi, na kateri se najboljša slovenska športna plezalka podaja kot vodilna v seštevku sezone ter se ji nasmiha še tretja zaporedna krona skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti.

Za najboljši slovenski moški izid je poskrbel Domen Škofic z 12. mestom. Škofic se prvič po letu 2013 ni uvrstil v finale Kranja. Čeprav je pričakoval več, ni razočaran, saj je pred preostalima tekmama sezone, ti bosta oktobra na Kitajskem, pridobil eno mesto v skupnem seštevku in je po Kranju skupno tretji. Markovičeva je skočila na šesto mesto skupno.

V moški razvrstitvi vodi Avstrijec Jakob Schubert, drugi je Italijan Stefano Ghisolfi, ki je v Kranju kot šele drugi Italijan v zgodovini kranjskih tekem osvojil zmago. Za kranjski prvenec je premagal aktualnega svetovnega prvaka v težavnosti Schuberta, ki tako ni obranil lanske zmage v dvorani Zlato polje. Schubert je tekmo končal na drugem mestu.

Članki iz rubrike