hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 30.09.2018 19:42:13

Bertoncelj v Parizu ubranil skupno zmago, Kysselefova za točko brez

Grega Wernig
Slovenska telovadca Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Tjaša Kysselef na preskoku sta v današnjih finalih svetovnega pokala v Parizu oba končala na tretjem mestu. Za Bertonclja je bilo to dovolj, da je ubranil lansko skupno zmago svetovnega pokala sezone, Kysselefova pa je boj za skupno zmago po zanjo nesrečnem razpletu izgubila zgolj za točko.

Na konju je zmagal domačin Cyril Tommasone (14,850 točke), drugi je bil Kanadčan Thierry Pellerin (14,650), Bertoncelj je bil s 14,550 točke tretji, kar je bilo dovolj za skupno zmago sezone. Še sploh, ker bi za odvzem skupne zmage ali Pellerin ali nekdanji svetovni prvak Japonec Kohei Kameyama na današnji tekmi morala zmagati, če Bertoncelj ne bi bil slabši kot drugi.

Bertoncelj je tako spet skupni zmagovalec sezone, a želje, da bi pred oktobrskim svetovnim prvenstvom v Dohi na veliki tekmi preizkusil težjo različico sestave z izhodiščem 16,500 točke, ni izpolnil. "V bistvu sem kljub slabemu včerajšnjemu treningu te prvine še celo noč tehtal odločitev, kaj naj naredim. Razmišljal sem, kaj bi pridobil s tem, da bezuga vključim v sestavo, oziroma kaj bi izgubil. Odločil sem se, da bom nastopil s srebrno sestavo z evropskega prvenstva. Enostavno bi preveč tvegal," je odločitev pojasnil Bertoncelj.

Sestava po njegovih besedah ni bila slaba, vse do seskoka, kjer se mu je pripetila napaka. "Do seskoka je bila vaja podobna kot minuli teden v Sombotelu, nato pa sem slabo ocenil in le malo je zmanjkalo, da nisem seskoka končal na vseh štirih. Lahko rečem, da mi je seskok danes vzel zmago, a na koncu se je vse razpletlo po željah," je dejal telovadec Narodnega doma, ki je povedal, da je bilo lepo stati na prvem mestu za skupno zmago sezone, še sploh, ker se je v sloviti pariški dvorani Bercy zbralo več kot 12.000 gledalcev.

"Do odhoda v Doho imam še dva tedna časa, da natreniram bezuga, in pametno ju moram izkoristiti. Zdaj razmišljam celo o tem, da bi morda namesto bezuga v sestavo vključil dve vreteni kot na minulem SP v Montrealu. Bomo videli. Pametno bo treba oddelati teh 14 dni," se zaveda izkušeni Škofjeločan.



Še bolj slikovito je današnji nastop svojega varovanca pospremil trener Sebastijan Piletič: "Pred tekmo sva se odločila, da ne bo v sestavo vključil bezuga, saj bi bilo to preveč na silo, element enostavno še ni natreniran. Tako je nastopil s takšno sestavo kot na minulem evropskem prvenstvu, kjer je bil srebrn, a je na koncu vaje naredil veliko napako pri seskoku, ko je skoraj padel na glavo. Na koncu se je še dobro izšlo."

Na preskoku se 25-letni Kysselefovi ni uresničil cilj, da bi pobrala skupno zmago sezone. Razplet tekme je pomenil, da je točko več od nje v boju za skupno slavje zbrala danes četrta Izraelka Ofir Netzer (66 točk), slovenska telovadka jih je zbrala 65. Zmagovalka preskoka je postala izkušena Uzbekistanka Oksana Čusovitina (14,250), druga je bila zmagovalka kvalifikacij Kanadčanka Elsbeth Black (14,200), Kysselefova je na tretjem mestu prejela oceno 13,600.

"Malo pa me bo grizla ta ena pika, priznam. Lagala bi, če bi rekla, da mi je vseeno. Sem sem prišla po skupno zmago v svetovnem pokalu in to mi ni uspelo. Imam pa zato medaljo iz Pariza, lani nisem zmogla niti do finala," je uvodoma iz Francije sporočila slovenska telovadka in dodala: "Žal mi danes ni uspelo izboljšati izvedbe prvega skoka, kot sem si želela. A dejstvo je, da sta bili prvi dve telovadki danes enostavno nedosegljivi. Drugi skok je bil boljši, a vseeno sem od sebe glede izvedbe pričakovala več."

"Če potegnem črto, sem v bistvu naredila vse, kar sem lahko, zato bom zadovoljna zapustila Pariz," je sklenila Kysselefova.

Članki iz rubrike