pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Kate Middleton je dobesedno pogrešana! Odkrito.si

Spletne spletke - Je s Kate nekaj hudo narobe?!!

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

STA
STA
0 24.09.2018 12:54:14

Fenomen Tiger Woods ali največja športna vrnitev vseh časov

Reuters
Petnajst mesecev po tem, ko so svet obkrožile njegove fotografije iz policijske kartoteke in dobrih osem mesecev za tem, ko se je v svet golfa vrnil kot tisoči igralec na svetu, je Tigermanija znova zajela športni svet. Po epski vrnitvi in zmagi na zaključnem turnirju sezone PGA le redki še dvomijo, da Tiger Woods ne bo postal "GOAT" tega športa.

Največji vseh časov (GOAT - Greatest of All Time) so že Michael Jordan, Joe Montana, Babe Ruth, Mohamed Ali ali Pele, največjim še dejavnim športnikom - Rogerju Federerju, Sereni Williams ali Lioneu Messiju - pa se je v nedeljo pridružil 42-letni Woods.

Američan je zmagal na Tour Championshipu, zaključnem turnirju sezone turneje PGA za pokal FedEx v Atlanti, kar je bila njegova prva zmaga PGA po več kot petih letih in skupno 80. v karieri. Tako je le še dve oddaljen od absolutnega rekorderja, rojaka Sama Sneada, ki je bil serijski zmagovalec med letoma 1936 in 1965, štiri naslovi na turnirjih 'major' pa mu manjkajo do izenačitve dosežka legendarnega Jacka Nicklausa.

"Ta teden je igral kot stari dober Tiger. Res sem vesel zanj. Glede na materiale, ki se zdaj uporabljajo, in fizično pripravo, lahko igralci brez težav igrajo do 50. leta ali dlje. Upam, da bo Tiger odigral še vsaj 50 'majorjev', ali bo presegel moj rekord, pa je odvisno od njega. Volje mu zagotovo ne bo zmanjkalo, vprašanje je le zdravje oziroma njegov hrbet," je zmago Woodsa pospremil Nicklaus.

Dogajanje na igrišču East Lake pri Atlanti je v nedeljo spominjalo na čase, ko je temnopolti fantič azijskih korenin zamajal temelje sicer zelo tradicionalnega športa. Med letoma 1996 in 2008 je bil pojem predanosti, zbranosti in uspeha, za kar je bil nagrajen z več kot 1,5 milijarde dolarjev in večletnim statusom najbolje plačanega športnika na svetu.

Malo je manjkalo, da bi Woods v nedeljo pobral še deset milijonov dolarjev za prvo mesto v skupni razvrstitvi Fedexovega pokala. Ko je hodil po ledini zadnjega igralnega polja, para 5, za njim pa morje gledalcev s prižganimi mobilniki, ki so lovili trenutek zgodovine in vzklikali njegovo ime, se je na 18. zelenici odvijala prava drama. Justin Rose je za osvojitev tega posebnega bonusa potreboval dva udarca, ju naredil in z birdiejem pred nosom Woodsu odvzel deset milijonov dolarjev.

Sezona PGA se je tako končala s sanjsko vrnitvijo Woodsa in zmagoslavjem olimpijskega prvaka in številke 1 svetovnega golfa, Angleža Justina Rosa.



"To so bile vedno moje sanje. Številka 1 in skupna zmaga na najprestižnejši turneji. Čestitke pa seveda tudi tebi, Tiger, samo poglej, kaj tvoja prisotnost pomeni za golf," je ob prejetju pokala dejal Rose.

Ob zelenici, na kateri je potekala prireditev, je bilo približno 10.000 gledalcev, ki so se z vzklikanjem "USA, USA!" ogrevali za prihajajoči Ryderjev pokal v Franciji.

"Zelo sem ponosen. Mnogi mi niso pripisovali velikih možnosti za vrnitev, tudi sam sem bil na trenutke zelo skeptičen, toda s trdim delom in voljo zdaj stojim pred vami kot zmagovalec Tour Championshipa," je dejal Woods.

Njegov povratek med najboljše na svetu v športu, ki velja za enega najbolj zahtevnih z vidika fizične in psihične pripravljenosti, si po mnenju športnih strokovnjakov zasluži prestižno nagrado laureus za "comeback" leta.

Woods se je namreč srečal tako s fizičnimi kot psihičnimi težavami. Vse skupaj se je začelo leta 2009, ko so v javnosti prvič pricurljale informacije o njegovi nezvestobi. Sledila je ločitev o švedske manekenke Elin Nordegren, s katero imata dva otroka, mentalne težave pa so prerasle v fizične. Bolečine v kolenu so se preselile v ledveni del, zato je moral Woods na štiri operacije hrbta. Zadnji se je podvrgel nekaj tednov po tem, ko ga je policija maja 2017 na Floridi ustavila zaradi neprimerne vožnje, ki je bila posledica zaužitja koktejla protibolečinskih sredstev.

Woods ima poleg zajetne policijske kartoteke tudi številne rekorde, ki jih bo težko preseči. Kar 683 tednov je bil številka 1 svetovnega golfa, od tega 281 zaporednih od junija 2005 do oktobra 2010. Z nagradami na turneji PGA je zaslužil 115,5 milijona dolarjev in se 142-krat zapored uvrstil v rez. Je tudi najmlajši igralec, ki je postal številka 1, najmlajši zmagovalec prestižnega mastersa v Augusti in edini igralec, ki je v nizu osvojil vse štiri največje turnirje: US Open, British Open in PGA Championship leta 2000 ter Masters 2001.

Značke: golf, sta

Članki iz rubrike