Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 24.09.2018 10:14:22

Trstenjakova ostaja zagotovilo za kolajno

Nikola Miljković
Slovenski judo je začel pisati svojo zgodovino s kolajno Stanka Topolčnika na evropskem prvenstvu leta 1969, razcvet pa se je začel z domačim prvenstvom leta 2002 v Mariboru. V 18 sezonah se je nabralo že 53 kolajn.

Trener Marjan Fabjan velja za nekakšnega guruja slovenskega juda. Že več let, vse od tekmovalnega slovesa olimpijske prvakinje Urške Žolnir in Lucije Polavder, pa je paradna slovenska borka Tina Trstenjak. Ta je v nedeljo v Bakuju v kategoriji do 63 kilogramov osvojila 53. slovensko kolajno na največjih tekmovanjih.

Celjanka nabira kolajne že vse od leta 2013 in evropskega prvenstva v Budimpešti. A šestim kolajnam s stare celine je doslej dodala že pet odličij najvišje ravni. Ob naslovu olimpijske prvakinje iz Rio de Janeira 2016 ima v svoji zbirki tudi štiri odličja s svetovnih prvenstev, tudi zlato iz Astane 2015 in četrto zaporedno odličje na SP iz Azerbajdžana.

Delež Trstenjakove pri petih kolajnah z olimpijskih iger, 13 s svetovnih prvenstev in 35 z evropskih prvenstev je velik. Osemindvajsetletna Štajerka pa vselej poudarja, da je za njene uspehe odgovoren v prvi vrsti Fabjan in njegovi pomočniki in pomočnice pri Sankakuju na Lopati pri Celju.

"Tina naredi tisto, kar se odloči, potrebuje pa pomoč in nekoga, ki jo vodi," pa uspeh sodelovanja z najboljšo slovensko tekmovalko razlaga alfa in omega slovenske stroke Fabjan, ki za svoje tekmovalke vselej pripravi tudi taktiko borbe in analizira nasprotnike.



Sam se prav tako zaveda, da je moderen šport nekakšno sodobno gladiatorstvo in da preživijo le tisti, ki si priborijo zmagovalni oder. Njegovi strogi ukrepi, za številne sporni, a vsak od tekmovalcev se zanje odloči sam, so pogoj za tako želen uspeh.

"Če medalje ni, če bi osvojili dve ali tri peta mesta, za to po enem tednu ne bi vedel nihče," je že pred časom razmišljal 60-letni Fabjan.

V Bakuju bo Fabjan spremljal še dve svoji tekmovalki, Klaro Apotekar in nosilko brona z olimpijskih iger v Rio de Janeiru Ano Velenšek. A celjski strateg vselej poudarja, da so svetovna prvenstva le vmesna postaja do olimpijskih iger.

Kar dvakrat bo judoiste pot zdaj zanesla v Deželo vzhajajočega sonca. Domovina juda bo v prestolnici gostila naslednje svetovno prvenstvo, nato pa še najpomembnejšo tekmo olimpijskega cikla, kjer bo, vsaj tako kaže, pomembna vloga spet pripadla Tini Trstenjak, ki bo s 30 leti ena najbolj izkušenih tekmovalk, ki si bodo za to tekmo nadele kimono.

Značke: judo, sp

Članki iz rubrike