Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 16.08.2018 09:41:00

Vročina resna grožnja olimpijskim igram v Tokiu

Japonsko te dni pretresa hud vročinski val. V avgustovskem terminu se je zato že pojavilo vprašanje, ali je lahko vročina resna grožnja olimpijskim igram v Deželi vzhajajočega sonca čez dve leti. Vnaprej je jasno, da bo Tokio ponudil vroče igre, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V trenutnem vročinskem valu je na Japonskem že umrlo več kot 130 ljudi, 71.000 jih je moralo v bolnišnico. S tem so seznanjeni tudi organizatorji iger in japonska vlada razmišlja o uvedbi olimpijskega poletnega časa, saj je vročina na Japonskem tudi zelo nevarna.

"Zagotoviti moramo, da bodo tekmovanja kljub vročini izpeljana," pravi vodja olimpijskih iger Yoshiro Mori. Pomagala naj bi vlada, saj naj bi na Japonskem urine kazalce premaknili kar za dve uri in olimpijski maraton bi se po zdajšnjem času denimo začel že ob peti uri zjutraj, ko so temperature še znosne.

Japonska je poletni čas prvič uvedla že leta 1948, a takrat na poziv Američanov, ki so po drugi svetovni vojni zasedli državo, razlog pa je bilo pomanjkanje električne energije. Po podpisu mirovne pogodbe leta 1952 so Japonci poletni čas spet ukinili. Zdaj se največje vprašanje postavlja, kako bodo morebiten premik urinih kazalcev rešili računalničarji, čeprav ekonomisti vidijo tudi dobre plati uvedbe poletnega časa, saj naj bi se povišala potrošnja.


A kritiki uvedbe poletnega časa se bojijo, da bo večina Japoncev enostavno delala dve uri več, saj bodo delovni dan zaključevali zvečer, le začeli bodo dve uri prej in že tako dolg delovnik na Japonskem bi se še podaljšal. Vlada pa si prizadeva prav za nasprotno, zmanjšanje delovnega časa za državljane. Ena od možnosti je tudi, da bi poletni čas poskusno uvedli že prihodnje leto.

A pri vsej diskusiji okrog poletnega časa bržkone ne gre le za športnike, ki bodo nastopali na igrah, saj ti vedo, kaj jih pričakuje. Večina se prav tako strinja, da gre v vsakem primeru za poštene športne boje, saj bodo pogoji za vse nastopajoče enaki. Bolj pomembni so ukrepi za gledalce. Kakšni bodo ukrepi za zaščito navijačev še ni znano, a z Mednarodnega olimpijskega komiteja so pred časom že sporočili, da prireditelji pripravljajo ukrepe za zaščito gledalcev, delavcev in športnikov na tekmovališčih in stadionih.

Kritiki na Japonskem pa se sprašujejo tudi ali je pravilno izbran termin za izvedbo iger med 24. julijem in 9. avgustom, ko gre pričakovati največjo vročino. Prav v posmeh pa je v teh dneh ponoviti izjave komiteja, ki je pripravljal kandidaturo za pridobitev iger, saj so takrat predstavniki Tokia zagotavljali, da gre za idealen termin s sončnim vremenom in prijetno klimo za športnike. Trenutno se temperature v Tokiu gibljejo okrog 41 stopinj Celzija in verjetno se prireditelji tokijskih iger leta 1964, kjer je zlato medaljo osvojil tudi Miro Cerar, niso po naključju odločili za oktobrski termin olimpijskih bojev.

V novem tisočletju so razlog verjetno tudi drage televizijske pogodbe, za katere je termin v juliju in avgustu najbolj primeren. V tem obdobju na področju športa namreč vlada manjše zatišje in igre gledalce vnovič privabijo pred male ekrane.

Značke: olimpizem, sta

Članki iz rubrike