stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 16.02.2018 18:46:31

Lastniki izposojevalnic smučarske opreme v Pyeongchangu bijejo plat zvona

Lastniki izposojevalnic smučarske opreme v Pyeongchangu opozarjajo, da jim grozi finančni zlom, saj so smučarske proge v času olimpijskih iger zaprte za obiskovalce.

Jong Cheon-lim, ki vodi združenje izposojevalnic smučarske in deskarske opreme, pravi, da ima v svoji trgovini letos za 80 odstotkov manj prometa v primerjavi z lanskim letom, 50 izposojevalnic pa je celo zaprtih. 20 trgovin, ki so odprte, je razobesilo velike napise "Olimpijske igre v Pyeongchangu 2018 nas ubijajo", poroča Guardian.

Potem ko sestanek z lokalnimi oblastmi in predstavniki organizacijskega komiteja ni obrodil sadov, so Jong in še dva lastnika trgovin odšli v Seul, kjer so protestirali pred predsedniško palačo.

"Vlada se ne zmeni za državljane in zahtevamo opravičilo. Delati morajo za nas, ne pa za lastne interese," je dejal Jong, ki ima trgovino nasproti enega od olimpijskih prizorišč. "Vlada bi nam morala prisluhniti in nas obravnavati kot prebivalce Pyeongchanga, ne pa kot ljudi brez pravic," je dodal.

Velikokrat se je že zgodilo, da so olimpijske igre finančno uničile mesta, ki so jih gostila. Številna mesta so presegla zastavljene proračune, zato je javna podpora kandidaturam v zadnjih letih padla. Lokalno gospodarstvo ima sicer koristi od navala obiskovalce, športnikov in njihovih spremljevalcev v času iger.



Izposojevalnice opreme za zimske športe v Pyeongchangu morajo v petih mesecih sezone zaslužiti toliko, da lahko preživijo celo leto. Poleg opravičila lastniki od vlade pričakujejo najmanj 24.000 evrov odškodnine na trgovino.

Nezadovoljni podjetniki so postavili šotor nasproti snežnega parka Phoenix, kjer potekajo tekme v deskanju na snegu in smučanju prostega sloga.

Lastniki prav tako dvomijo, da bodo olimpijske igre prinesle večjo prepoznavnost temu najrevnejšemu delu Južne Koreje. "Za prihodnje leto nimam nikakršnih pričakovanj. Vsi v Južni Koreji vedo, da olimpijske igre potekajo v Alpensii," pravi Jong. Alpensia je smučarsko središče, kjer poteka večji del tekmovanj. "Pri nas je le majhen del iger, tako da bodo turisti šli tja," je dodal.

Drugim podjetnikom posel medtem cveti. Hoteli so polni in so v času olimpijskih iger navili cene, restavracije prav tako beležijo povečan obisk, še piše Guardian.

Članki iz rubrike