Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
09.10.2016 10:58:56
Deli članek:

Konstruktor kljub rekordu ostal brez zmage

psno
Konstruktor je presenetil z izvrstnim rekordom in končnim drugim mestom.

Mariborčanom kljub novemu ekipnemu rekordu v finalu pokala NBC ni uspelo premagati izvrstnih Madžarov. Kranjčanke so bile v tem pokalu tretje, Calcit pa v evropskem pokalu četrti.

V Bolzanu v Italiji se je s finali končal svetovni pokal. V ženski konkurenci so po izpadu Celjank zanesljivo slavile Nemke, Victoria Bamberg, ki so ugnale Madžarke. Toda ob pogledu na rezultate Nemk se je prikradel občutek, da bi se Celjanke, če ne napravile takšnega spodrsljaja v predtekmovanju, lahko enakovredno kosale z Nemkami. V moškem finalu so Nemci ravno tako brez težav premagali Podbrezovo iz Slovaške. Velik del posla sta opravila tudi naša slovenska igralca. Uroš Stoklas je odigral dva niza in premočno povedel proti Pasiaku in je potem trener dal priložnost še mlademu Weissu. Boris Benedik pa je imel hud obračun s trenutno najboljšim igralcem na svetu, Srbom Vilmošem Zavarkom. Oba sta bila daleč najboljša posameznika v svojih ekipah. Stražiščan, ki sedaj živi v Tržiču, je Zavarka premagal s 3:1 v nizih, čeprav je Vili v kegljih dobil s 651:649. Brona sta šla pri ženskah na Reko in pri moških v Beograd.

MADŽARI PREMOČNI ZA CALCIT

V Bački Topoli pa se je končal evropski pokal. Malce pred poldnevom so na steze stopili igralci Calcita, ki so imeli na sporedu drugo tekmo dneva proti Madžarom. Tik pred začetkom je prišla v Vojvodino radostna novica, da so Kranjčanke ugnale Madžarke. Ta poraz je Madžare še podžgal. Toda tudi Kamničani so si želeli še enega skalpa proti vzhodnim sosedom. Naši trije igralci, Klemen Mahkovic, Matej Turk, ki je sploh prvič začel tekmo v mednarodni sceni, in Janže Lužan, so zelo silovito napadli. Predvsem Kozma proti Mahkovicu in Feher proti Lužanu sta bila brez moči v prvem nizu, medtem ko je Farkaš tik pred koncem igre na polno uspel prehiteti mladega Kamničana. Ta je bil v čiščenju proti Sandorju Farkašu brez moči, saj se je slednji razdivjal z devetkami. Očistil je neverjetnih 90 kegljev in končal niz na 191 podrtih kegljih, Turk pa pri 132-ih.

V nadaljevanju pa so se v glavnem slišali naši navijači, saj so vsi trije odlično nadaljevali. Turk je potem dobil drugi niz, v tretjem pa imel malce smole, vendar je dobil polovičko. S tem si je, medtem ko sta si Lužan in Makovic že po tretjem nizu zagotovila celo točko, priboril celo možnost, da dobi svoj dvoboj, kljub velikemu zaostanku v kegljih. Dolgo je kazalo, da mu bo celo uspelo, vendar se je izkušeni Madžar s serijo devetk ponovno reševal in tudi rešil. Žal sta naša preostala dva igralca zadnji niz zelo slabo odigrala in Madžara sta si priborila kar 41 kegljev prednosti. Kasneje se je videlo, da je bil to odločilen trenutek, ki je obrnil tekmo.

Pred prihodom druge trojke (Burkeljca, Starman in Hafnar), je prednost Kamničanov ob vodstvu z 2:1 znašala le še 12 kegljev (bilo jih je že več kot 70). Po prihodu iz stez je naprej kratko izjavo dal Klemen Mahkovic: "Sem in tudi nisem zadovoljen. Moral bi narediti še dosti boljši rezultat, vendar me je vse skozi po malem spremljala smola. Malce me je z rumenim kartonom iztirila sodnica in to naša." Za njim  pa je še Janže Lužan na kratko dejal: "Škoda za zadnji niz, saj sem imel v rokah tudi izvrsten rezultat."

Toda drugi del tekme se je začel porazno za naše in Zalaegerszeg je prišel hitro v zajetno vodstvo. Jure Starman se je kasneje zbral in začel stiskati obroč okoli Karolyja Pinterja. Toda Gašper Burkeljca in tudi Damjan Hafnar se nikakor nista mogla sestaviti, da bi lahko dvignila svoj ritem. Madžari so tekmo proti koncu spravili pod svojo kontrolo in Kamničani so lahko le čestitali svojim nasprotnikom, ki so bili v drugem delu tekme boljši nasprotnik. Zelo hitro pa smo ugotovili, da bi naši igralci izpod Kamniških planin lahko slavili zmago, če bi bili malce bolj zbrani v prvem delu v zadnjem nizu. Seveda pa ne smemo pozabiti, da jih je pravzaprav rešil Sandor Farkaš s tistimi devetkami v zadnjem nizu proti Turku. Namreč, če bi Matej dobil tisti niz, bi dobil celo točko in bi bil rezultat izenačen, zmaga pa bi pristala v naših rokah, saj smo bili boljši v osvojenih nizih.

Po končani tekmi pa je strnil misli tudi trener Calcita Franci Spruk: "Škoda, imeli smo veliko priložnosti, vendar jih nismo izkoristili. V drugem delu so fantje padli. Toda s to tekmo sem dosti bolj zadovoljen kot z včerajšnjo. Če bi s takim žarom prišli v tekmo proti Avstrijcem, bi igrali finale. Danes nas je pokopal zadnji niz v prvi rundi in Feher. Vidi se, da nekateri še nimajo izkušenj na takih dvobojih."

Stane Kadunc
Kamničani so dobro odigrali za tretje mesto, toda na koncu je zmanjkalo nekaj sreče.

KRANJČANKAM KONČNO TRETJE MESTO, MARIBORČANI DRUGI

Zadnji dan tekmovanj v Nemčiji je prinesel dva izvrstna slovenska nastopa in tudi dva izvrstna ekipna rekorda, tako Triglava kot Konstruktorja. Že ob osmi uri zjutraj so na stezo stopile igralke Triglava, nasproti pa so jim stale igralke Balaton Vasasa iz Budimpešte. Kranjčanke so že z uvrstitvijo v polfinale pripravile veliko presenečenje. Tam so izredno tesno in celo malo nesrečno izgubile z domačinkami, ki so na koncu tudi zmagale. Tako smo lahko gojili majhno upanje, da bi lahko videli še eno njihovo lepo predstavo. Trenerka Brigita Strelec se je skupaj s svojim sodelavcem Albinom Juvančičem odločila za enako sestavo kot na polfinalu. Sama je skupaj z Nino Blaž odlično odprla tekmo. Dolgo se je lovila komaj dvajsetletna Nika Blagovič, ki je imela obilo težav v prvem čiščenju. Toda kasneje se je tudi njena igra močno popravila. Blaževa in Strelčeva pa sta zanesljivo hiteli proti točki in ob tem dosegli tudi dobra rezultata.

Še posebej je bila na koncu vesela Nina Blaž, katera je želela dokazati svojemu bratu Alešu, da zna tudi ona dobro odigrati. Na koncu se je zaustavila pri 611 kegljih. V kratkem sporočilo pa je dejala: "Oh, kako sem vesela tega nastopa. Dosegla sem tudi svoj osebni rekord. Upam, da bo moj rezultat pripomogel, da na koncu zmagamo." In je tudi pripomogel, ne samo za zmago, ampak tudi za izvrsten ekipni rekord Triglava. Veliko zmago je v drugem delu tekme potrdila ponovno zelo razpoložena Anja Forštnarič, ki bo šele konec leta napolnila 20 let. Svoj nastop je zaključila pri 595 podrtih kegljih. Svoj velik delež je s 575 keglji prispevala še Monika Blagovič. Malce manj je bila razpoložena le najmlajša v ekipi Nuša Bajželj, ki bo čez dober teden napolnila sedemnajst let. Toda tudi ni bilo več potrebno, saj je Triglav prišel do zanesljive zmage. In to velike, ki jim je prinesla daleč največji uspeh v zgodovini ženske ekipe Triglava.

Brigita Strelec ima seveda velikanske zasluge, da je Triglavu uspelo. To mlado ekipo jo znala postaviti na noge in ji potem tudi sama pomagala s svojim igranjem in svetovanjem. Po koncu tekme je za naš medij povedala: "Seveda sem prezadovoljna zaradi vrhunske predstave vseh punc. Delo in garanje je poplačano. Niti v sanjah si nismo predstavljale, da bi lahko že letos kaj naredile. Toda smo. Sedaj vas bom še jaz malo uščipnila. Vem, da je bilo v šali izrečeno, da je ekipa otroški vrtec. No, saj je tudi res, saj gre za zelo mlade in neizkušene igralke. Po kvalifikacijah ste zapisali, da so šle v šolo. No sedaj pa mislim, da si z bronom zaslužijo tudi diplomo."

psno
Brigitin "vrtec" si je dal duška ob velikem uspehu ob velikem šolskem avtobusu.

Proti večeru je bila na sporedu še tekma v moškem finalu, kjer so igralci Konstruktorja zaključili slovenske boje proti Madžarom, saj so bili njihovi nasprotniki igralci Repcelakija. Že pred začetkom tekme so bili dejansko Madžari favoriti, predvsem po njihovi predstavi v polfinalu, ko so podrli fascinantnih 3917 kegljev. Mariborska uvodna trojka je bila sestavljena po pričakovanjih: Timi Jurančič, Luka Sajko in Robert Ribič. V uvodnem nizu so imeli Mariborčani celo pobudo. Timi ga je končal pri 157, Luka pa na 172 podrtih kegljih. Potem so Madžari napadli iz vseh topov in obrambe seveda ni bilo. Nekdanji svetovni prvak Levante Kakuk je nanizal kar tri neverjetne serije, 184, 194 in 192 in končal pri kar 720 podrtih kegljih. S tem neverjetnim rezultatom se je uvrstil med peterico najboljših vseh časov. Poleg njega pa je bil razpoložen še Brancsek (677) in zmagovalec je bil znan, pa čeprav so vsi trije Mariborčani zelo spodobno odigrali.

V drugi polovici tekme so bili zaradi tega Pinterič, Blaž in Narat zelo sproščeni, zato smo videli tri zelo lepe dvoboje. Predvsem dva pa sta nudila tudi užitek za sladokusce. Aleš Blaž je odigral vrhunsko proti reprezentantu Madžarske Zsomburju Zapletanu. Dvoboj je na koncu sicer izgubil s 676:693, predvsem zaradi malce slabšega tretjega niza (145), vendar je bil z absolutno drugim najboljšim izidom v mednarodni konkurenci več kot zadovoljen. Od zadovoljstva pa je sijal tudi Denis Narat, ki je v drugi lepotici premagal Tamasa Ritterja s 652:644. Mariborčani so na koncu z izrednim zadovoljstvom segli v roke igralcem Repcelakija za zmago in mu čestitali za neverjeten ekipni rezultat 3977 podrtih kegljev. Toda tudi Konstruktorjevih 3767 kegljev je njihov novi ekipni rekord. Čeprav so na koncu Mariborčani izgubili veliki finale, so bili s srebrom in z izvrstnimi predstavami več kot zadovoljni. Tako se je dan, ki so ga zaznamovali trije dvoboji med Slovenci in Madžari, končal z 2:1 za vzhodne sosede.

SVETOVNI POKAL
ŽENSKE
Rakoshegy (Mad) - Victoria Bamberg (Nem) 2:6   (5,5:18,5; 3349:3496)
ZA TRETJE MESTO
BBSV Wien (Avt) - Mlaka Rijeka (Hrv) 1:7 (10,5:13,5; 3352:3451).
MOŠKI
Podbrezova (Svk) - Zerbst (Nem) 2:6 (8:16; 3572:3691)                 
ZA TRETJE MESTO
Szeged (Mad) - Beograd (Srb) 2:6 (9:15; 3576:3714).
EVROPSKI POKAL
ŽENSKE
Istra Poreč (Hrv) - Liedosheim (Nem) 5:3 (14:10; 3449:3390)
ZA TRETJE MESTO
St. Polten - Tarnowo (Pol) 7:1 (16,5:7,5; 3424:3204)
MOŠKI
St. Polten (Avt) - Grmoščica (Hrv) 2:6 (9:15; 3392:3477)
ZA TRETJE MESTO
Calcit - Zalaegerszeg (Mad) 3:5 (12,5:11,5;3467:3549)
K. Mahkovic - K. Kozma 3:1 (608:580), M. Turk - S. Farkaš 1,5:2,5 (569:624), J. Lužan - Z. Feher 3:1 (616:577), G. Burkeljca - S. Jarfais 2:2 (535:574), J. Starman - K. Pinter 3:1 (589:577), D. Hafnar - A. Nemes 0:4 (550:617)
POKAL NBC
ŽENSKE
Slavija (Češ) - Schrezheim (Nem) 2,5:5,5 (11:13; 3453:3504)
ZA TRETJE MESTO
Balaton Vasas (Mad) - Triglav 3:5 (10,5:13,5; 3428:3483)
R. Rubinszki - N. Blaž 0:4 (572:611), R. Csomai - B. Strelec 1:3 (580:588), K. Bajer - N. Blagovič 3:1 (585:583), B. Torok/V. Saghi  - N. Bajželj 2,5:1,5 (547:531), A. Takacs - A. Forštnarič  1:3 (572:595), A. Baracsi - M. Blagovič 3:1 (572:575)
MOŠKI
Konstruktor - Repcelaki (Mad) 1:7 (9:15; 3767:3977)
T. Jurančič - L. Kakuk 1:3 (621:720), L. Sajko - J. Brancsek 2:2 (623:626), R. Ribič - Z. Moricz 0:4 (577:677), R. Pinterič - P. Molnar 1:3 (618:617), A. Blaž - Z. Zapletan 2:2 (676:693), D. Narat - T. Ritter 3:1 (652:644)
ZA TRETJE MESTO
Union Orth (Avt) - Schwabsberg (Nem) 2:6 (9,5:14,5; 3688:3806)