Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
03.07.2016 23:58:07
Deli članek:

Nick Škorja prišel do prvih stopničk

Borut Cvetko/mediaspeed.net
Pavlic, Žagar in prvič mladi Škorja na zmagovalnem odru v Ljubljani.

Na stadionu Ilirije v Zg. Šiški v Ljubljani je bila na sporedu tretja letošnja dirka skupnega DP v spidveju. Matej Žagar je z novo briljantno zmago že zelo blizu novega naslova.

Dirka je bila prvotno na sporedu pred slabimi tremi meseci, vendar so jo zaradi dežja odpovedali. Tokrat so bili skorajda idealni pogoji za samo dirko. Voznike je motila le huda vročina, ki pa jo še precej bolj občutijo v kombinezonih. Tokrat si posebno pohvalo zasluži tudi klub organizator dirke, AMTK Ljubljana, ki je na čelu s Francem Kalinom odlično pripravil stezo in jo tudi dodobra navlažil, da se ni toliko kadilo izpod koles. Obenem so tudi poskrbeli, da je bilo celo več idealnih linij za vožnjo, kar so nekateri vozniki znali izkoristiti za prehitevanje, katerega je bilo malo več kot običajno.

Novo vrhunsko predstavo je pokazal državni prvak Matej Žagar. Tokrat se je Črnovaščan izkazal tudi z dobrimi starti. Tudi tokrat je imel samo enega zelo resnega tekmeca in to v Hrvatu Pavlicu, ki ga je obakrat zelo suvereno premagal. Z novo zmago in to ponovno brez izgubljene točke je zelo blizu že petnajstemu zaporednemu naslovu prvaka. Tega bo lahko potrdil na naslednji dirki, ki bo čez slabe tri tedne v Gornjem Kraljevcu na Hrvaškem, zadnja dirka pa je na sporedu zadnjo soboto v juliju v Gyuli na Madžarskem.

Končno je veliki met uspel mladeniču iz Laškega Nicku Škorji, ki vozi za Ljubljano, saj se je prebil v veliki finale, kjer je osvojil tretje mesto in ugnal zelo prodornega Madžara Jozsefa Tabako. Mladi Laščan, ki bo letos napolnil 18 let, je ponovno pridobil veliko simpatij, predvsem za prehitevanje izkušenega Štojsa. Za Krčana, ki je dobil start, je pripravljal odločilen napad dobre tri kroge potem pa se je kot puščica izstrelil mimo njega. S tem tretjim mestom se je prebil na drugo mesto v skupni domači razvrstitvi in si pripravil lepo priložnost, da že v drugi sezoni dirkanja pride do naslova podprvaka. Obenem je zelo blizu, da prekine dveletno dominacijo Brežičana Žige Kovačiča v mladinski konkurenci. Od slednjega si je motor sposojal tudi povratnik Sandi Čonda, ki pa seveda s takim motorjem ne more biti konkurenčen.

Pred potjo na razglasitev je mladi Nick Škorja dejal: "Sem prezadovoljen, da mi je na domačem terenu uspel veliki met, uvrstitev v finale in stopničke. Upam, da bom tako tudi nadaljeval sezono. Hvala trenerju, publiki, domačim, ker imajo tudi oni zasluge." Tako odlične njegove vožnje pa so tudi dober obet za finale mladinskega EP, ki bo čez dobra dva meseca v Franciji.

Izidi dirke
1. M. Žagar 18
2. J. Pavlic 16
3. N. Škorja 14
4. J. Tabaka 12
5. D. Štojs 10
6. N. Magoshi 9
7. M. Ivačič 9
8. Ž. Kovačič 7
9. R. Kovacs 7
10. J. Kovačič 6
Skupni vrstni red po treh od petih dirk
1. M. Žagar (AMTK LJ.) 54
2. J. Pavlic (UNIA Gor.) 46
3. J. Tabaka (Madž) 37
4. N. Škorja (AMTK LJ) 34
5. D. Štojs (AMD KK) 31
6. M. Ivačič (AMD KK) 27
7. N. Magoshi (Madž) 26
8. Ž. Kovačič (Kov. Sped. Team) 25
9. S. Čonda (ST LE) 14
10. J. Kovačič (Kov. Sped. Team) 14
Stane Kadunc
Nick Škorja se je veselil druge zaporedne zmage med mladinci skupaj z bratoma Kovačič.