Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
03.03.2016 12:50:28
Deli članek:

Na Kubi prvo gostovanje igralcev baseballa po 17 letih

Otoplitev odnosov med dolgoletnima sprtima sosedama Kubo in ZDA bo na političnem področju konec marca prinesla tudi obisk ameriškega predsednika na Kubi, na športnem pa bo za ljubitelje baseballa še pomembnejše gostovanje ekipe ameriške lige MLB Tampa Bay Rays na otoku, ki bo prvo po letu 1999.

Prva ekipa iz lige MLB, ki bo igrala na nekoč za Američane sovražnem otoku po kar 17 letih, bo zasedba iz Tampe. Igrala bo proti selekciji Kube, vse skupaj pa bo potekalo 22. marca, ko bo tam na uradnem obisku tudi ameriški predsednik Barack Obama.

Tekmo so uradno potrdili tudi v vodstvu lige MLB, prizorišče pa bo stadion Latinoamericano v Havani. Zadnja ekipa iz MLB, ki je igrala na Kubi, je bilo moštvo Baltimore Orioles, ki je v ekshibicijski tekmi igralo s kubansko reprezentanco 28. marca 1999.

"V času, ko doživljamo zgodovinske spremembe, smo veseli, da ima pri tem vlogo tudi naš šport. Kuba ima bogato zgodovino baseballa in tam imamo veliko navijačev," je potezo pospremil komisar lige MLB Robert Manfred.

Obama bo, odkar sta državi lani spet vzpostavili diplomatske stike, prvi ameriški predsednik po koncu hladne vojne, ki bo obiskal Kubo, nekdanjo trdnjavo komunizma v neposredni bližini ZDA. Zadnji ameriški predsednik na uradnem državniškem obisku na Kubi pa je bil Calvin Coolidge daljnega leta 1928. Iz Obamove pisarne pa so tudi že potrdili, da bo tekmo spremljal tudi ameriški predsednik, saj naj bi tudi s to simbolično potezo - v obeh državah je baseball zelo priljubljen - še dodatno spodbudili dobre odnose med ZDA in Kubo.