Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
30.09.2015 08:58:56
Deli članek:

Justine Siegal postavlja mejnike in ruši stereotipe

vszi

Prvič v zgodovini bejzbola v ZDA se je zgodilo, da ima klub iz lige MLB v strokovnem štabu žensko.

Ameriško profesionalno moštvo Oakland Athletics je kot prvo v severnoameriški ligi Major League Baseball (MLB) v svojem trenerskem štabu zaposlilo žensko. Štiridesetletna Justine Siegal bo prevzela trenerske naloge v okviru razvojne lige, skrbela pa bo za razvoj mladih igralcev.

"Pri svojem delu sem na lastni koži izkusila, da so moški najprej zelo presenečeni, da jih bo vodila trenerka, vendar pa, potem ko ugotovijo, da vem, kaj govorim in da se svojega posla lotevam s posebno skrbjo, ni prav nobenih ovir več, da se ne bi vključila v strokovni štab," je dejala prva trenerka v ligi MLB.

V severnoameriški košarkarski ligi NBA je zgodovino enakopravnosti v športu prva pisala Becky Hammon kot pomožna trenerka pri San Antonio Spurs, z ostrogami je začela sodelovati poleti 2014 ter postala članica strokovnega štaba glavnega trenerja Gregga Popovicha.

Jennifer Welter pa je kot prva trenerka v moškem športu, kot je ameriška profesionalna nogometna liga NFL, nov list v knjigi ženske emancipacije spisala kot trenerka igralcev na obrambnih položajih, linebackers, moštva Arizona Cardinals.