Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
29.09.2015 21:10:42
Deli članek:

Odličen nastop Franca Kirbiša

sk

Prvi dan kegljaških evropskih pokalov so dobro nastopili Mariborčani, slabše od pričakovanj pa Kamničani.

Mariborski kegljači, ki v svetovnem pokalu nastopajo v Bački Palanki, so se izkazali. To velja predvsem za njihovega prvega igralca, veterana Franca Kirbiša, ki je podrl izvrstnih 640 kegljev. Kasneje ga je premagal le član Beograda Čongor Baranj, ki je podrl še šest kegljev več in v zadnji seriji še »naš« Uroš Stoklas, ki igra za nemški Zerbst (645). Kot drugi je nastopil Luka Sajko, ki je imel odlične prve tri nize in v zadnjem nekoliko padel, a pristal pri še vedno zelo dobrih 584 podrtih kegljih. V zadnji seriji se je na stezo podal mladi Miha Dobnikar, debitant na mednarodni sceni, ki je imel poleg tega vseskozi ob sebi še Stoklasa. Vseeno ni podlegel pritisku in nabral zanj zelo spodobnih 571 podrtih kegljev. Tako je Konstruktor preživel zelo dober uvodni dan.

Danes bo v Bački Topoli na sporedu drugi tekmovalni dan. Začetek bo pripadel dekletom in to že ob osmi uri, po deveti pa bo že nastopila prva Celjanka, druga pa ob 12.40. Ti dve mesti bosta zapolnili Barbara Fidel in Anja Kozmus, v kakšnem vrstnem redu, pa se bo trener Lado Gobec odločil šele tik pred začetkom. Za tretjo igralko, ki ima nastop ob 17.20, ima celjski strateg še dovolj časa, saj ima trenutno v glavi več kombinacij.

OPTIMIZEM TRIGLAVA IN DEBI MIKLAVŽA
V nemškem Straubingu se bo danes ob deveti uri zjutraj začel evropski pokal za državne podprvake. Tekmovanje bo potekalo na desetsteznem kegljišču. Na prvih štirih stezah bodo igrala dekleta. Slovenijo tu zastopa Miklavž iz Maribora, ki je v zadnji sezoni kot debitant prišel do končnega drugega mesta v DP. Za Miklavž bo to kar hud zalogaj in težek krst, glede postave se bodo odločale sproti. Ve se, da prva nastopi ob 10.10, naslednja ob 13.40 in zadnja ob 17.10.

Zato pa z veliko večjo nestrpnostjo čakamo na moški del tekmovanja, ki bo potekal na šestih stezah. Kranjski Triglav spada v ožji krog kandidatov za uvrstitev med prve štiri. Trener Janže Lužan nam je iz Nemčije sporočil: "Želimo si dobrega nastopa. Veliko bo odvisno že od samega začetka. Kot prvi bo nastopil Aleš Blaž, drugi bo Gregor Bajželj in na zaključku prvega dneva še Primož Gostinčar. Močno upamo, da se bo prvi dan dobro iztekel in bo potem nadaljevanje lažje." 
                         
ODLIČEN NASTOP MAHKOVICA, OSTALI SOLIDNO
V Ritzingu pa se je končal prvi tekmovalni dan na pokalu NBC, kjer nastopajo tretjeuvrščene in nekatere četrtouvrščene ekipe ali pokalni prvaki posameznih držav. To je tudi najmasovnejše tekmovanje. V ženski konkurenci smo videli prvi dan tri nastope naših predstavnic. V prvi seriji ženskega dela sta nastopili Nina Modrinjak za Brest in Nika Blagovič za Triglav. Belokranjka v cerkniškem dresu je začela bolj negotovo, a se v drugem nizu močno popravila. Toda v drugi polovici svojega nastopa ni bila preveč uspešna, kar pa je bilo pričakovano, saj gre za dekle, ki nima močnega udarca. Zaključila je na 505 podrtih kegljih.

Na sosednjih stezah pa je nastopila Nika Blagovič, ki je pred štirimi dnevi praznovala devetnajsti rojstni dan. Tudi njej igra ni stekla, šele v tretjem nizu je ujela pravi ritem. Na koncu ji je na teh težkih stezah zmanjkalo moči in končala je pri 510 podrtih kegljih. Poglavitna ugotovitev pri vseh pa je bila, da je to izredno težko kegljišče, ki ni primerljivo z našimi. V miru bi lahko dodali š 50 kegljev, da bi našli primerjavo s Kranjem, Kamnikom...

Druga igralka Bresta, izkušena Lidija Stevanič, je prišla do zelo spodobnih 533 kegljev, kar je po prvem dnevu celo četrti najboljši rezultat pri dekletih. Pri fantih je že na uvodu za Litijo prebil led David Selovski, ki je nastopil namesto brata Klemena, ki bo verjetno nastopil na koncu (čuti posledice poškodbe iz tekme v Mariboru). Končal je pri 550 podrtih kegljih.

Bolje je začel Kamničan Klemen Mahkovic, novopečeni očka sinka Filipa, ki ima dva meseca. Izvrsten začetek (173) je obetal vrhunski rezultat. Toda potem mu je proti koncu zmanjkovalo moči in zbranosti in končal je pri še vedno odličnih 606 podrtih kegljih. Kot drugi je za Calcit nastopil Jure Starman, novinec v ekipi, ki je v veliki želji za dobrim rezultatom praktično pregorel že v prvem nizu. Potem pa je kazalo, da se bo vendarle ujel, toda v zadnjih dveh nizih je popolnoma odpovedal in končal pri skromnih 518 podrtih kegljih. Tako bo današnje nadaljevanje za Calcit veliko težje.

Pri Litiji pa je kot drugi nastopil Robi Pirš, ki je končal pri 557 podrtih kegljih. Kazalo je celo na več, vendar je imel kar nekaj smole na čiščenju, kjer so mu ostajale "košare", ki so mu odnesle boljši rezultat. V zadnji skupini prvega dne je nastopil še tretji Litijan Slavko Poglajen. V prvem nizu je imel 147 podrtih kegljev, v drugi pa nikakor ni našel luknje (126). Zato pa je delo odlično dokončal s 145 in 149 in skupno 567 keglji. Tako da za Litijo lahko rečemo, da je prvo polovico zelo spodbudno oddelala. Ob koncu je eksplodiral svetovni prvak in uradni svetovni rekorder, Madžar Tamas Kiss, ki je podrl kar 657 kegljev. Drugi rezultat tekmovanja je pri 619, kar pomeni, da je bila to vrhunska predstava.

Danes bosta nastopila dva Kamničana, Litijan Klemen Ivančič, dve igralki Bresta in Kranjčanke Nina Blaž ter Monika in Eva Blagovič.