Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
17.08.2015 08:27:03
Deli članek:

Po zmagi so ga prevzela čustva

Reuters

Avstralec Jason Day je zmagovalec zadnjega golfskega turnirja major v sezoni. Day je turnir na igrišču Whistling Straits v Wisconsinu končal kar z 20 udarci pod parom, s čimer je izboljšal dosedanji rekordni dosežek majorjev Američana Tigerja Woodsa z OP Britanije leta 2000 (-19).

Za Daya je to prvi naslov na enem izmed štirih največjih turnirjev sezone. "Ta zadnja runda golfa je bila bržčas najtežja, kar sem jih kdajkoli igral. Nisem imel prav veliko časa razmišljati o tem, kaj mi je uspelo. A zares lepo je biti prvak turnirja major," je povedal Day, ki si je po paru na zadnji luknji močno oddahnil, prevzela pa so ga tudi čustva s solzami sreče.

Day je bil že nekajkrat blizu naslovu na tovrstnih turnirjih, a je vedno popustil v ključnih trenutkih. Tudi zato si je pred zadnjimi udarci dejal: "Samo ne naredi dvojnega bogeyja!" To mu je uspelo, s predzadnjim udarcem s skoraj 14 metrov se je toliko približal luknji, da je lahko nato iz bližine končal s parom in končno zmago.

Avstralec je hkrati preprečil Američanu Jordanu Spiethu, da bi postal tretji igralec v zgodovini (po Benu Hoganu iz leta 1953 in Tigerju Woodsu leta 2000) s tremi zmagami na majorjih v sezoni. Tolažilna nagrada za Spietha, letošnjega zmagovalca mastersa in US Opna, ki je bil tokrat drugi, pa je prevzem vodstva na svetovni lestvici. Doslej vodilni, Severni Irec Rory McIlroy, je bil namreč šele 17.

"To je daleč najslajši poraz, ki sem ga kadarkoli doživel," je dejal 22-letni Spieth, drugi najmlajši na vrhu lestvice PGA po Woodsu, ki mu je to uspelo pri 21 letih, in nadaljeval: "Uresničil sem življenjski cilj. Tega mi zdaj ne more nihče več odvzeti. Za vedno bom ostal igralec, ki je bil tudi številka 1 svetovnega golfa."

Spieth je za Dayem, ki je za zmago dobil 1,6 milijona evrov, zaostal za tri udarce, sledili pa so še Južnoafričan Branden Grace (-15), Anglež Justin Rose (-14), Američan Brooks Koepka in Indijec Anirban Lahiri (oba -13) ... McIlroy je končal pri devetih udarcih pod parom.