Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/ue
STA/ue
03.09.2014 15:15:20
Deli članek:

Na Kitajsko samo Bertoncelj?

Grega Wernig
Sašo Bertoncelj

Slovenske telovadce ta čas pestijo poškodbe, zaradi česar se lahko zgodi, da bo na ekipnem svetovnem prvenstvu v začetku oktobra v kitajskem Nanningu nastopil le Sašo Bertoncelj.

A vseeno imajo vsaj en razlog za veselje: pred dnevi so dobili nov, sodoben parter, vreden okoli 40.000 evrov, ki že stoji v začasnem gimnastičnem centru na Drenikovi.

"Konec avgusta smo dobili težko pričakovani parter, s čimer smo si zagotovili ustrezne pogoje, da se lahko pripravljamo na največja tekmovanja. Gre za velik tehnološki napredek, saj ima posebne elastične lastnosti, ki tekmovalcu pomagajo tako pri odrivu kot pri doskoku, da so obremenitve na telo manjše in je manj poškodb. Brez tega parterja smo bili v primerjavi s konkurenco precej prikrajšani. Upam, da smo ga dobili pravočasno za svetovno prvenstvo, zagotovo pa nam bo zelo v pomoč za naslednjo sezono," je o novi pridobitvi povedal selektor moške reprezentance in predsednik strokovnega sveta Gimnastične zveze Slovenije, Sebastijan Piletič, ki ima kljub novemu orodju obilo težav pri sestavi reprezentance za bližnje SP.

Mitja Petkovšek se je že po koncu spomladanskega dela odločil, da bo Kitajsko izpustil, Rok Klavora se je poleti resneje poškodoval, Alen Dimic ni v najboljši formi ... "Glede končnega izbora telovadcev za SP se bomo odločili v četrtek, ko je zadnji rok za prijave. Danes zvečer in jutri zjutraj imamo še nekaj preglednih treningov, nato bo padla odločitev. V tem trenutku je težko reči, kaj bo, saj je že dlje časa jasno, da z ekipo na prvenstvu ne bomo nastopili, odkar se je pred mesecem in pol poškodoval mnogobojec Rok Klavora, preostali fantje so v fazi priprav in videli bomo, ali se jim bo uspelo ustrezno pripraviti za tekmovanje," je o težavah v telovadnici povedal Piletič.

Gimnastična zveza Slovenije je novi parter kupila s pomočjo Fundacije za šport, saj si sicer sama takšnega vložka bržkone ne bi mogla privoščiti. "Težko pričakovani parter, s katerim bodo naši fantje konkurenčni tekmecem tudi na tem orodju, je zveza kupila s pomočjo Fundacije za šport. Drugače bi si ga težko privoščili, saj stane okoli 40.000 evrov in bi bil to za nas prevelik zalogaj," je bil odkrit Piletič: "Zdaj smo ostali brez izgovorov, da se ne moremo dobro pripravljati na tekme. Upam, da se bodo kmalu pokazali tudi rezultati. Sam menim, da se bodo dosežki naših akrobatov izboljšali že do naslednje pomladi."

RITMIČARKE ŠE VEDNO BREZ USTREZNE PODLAGE
In medtem ko se telovadci lahko pohvalijo z novo pridobitvijo, pa ritmičarke v vsej Sloveniji nimajo ustrezne podlage za trening, saj nimajo niti enega tekmovalnega podija, temveč le tepih. Špela Kratochwill, Sara Kragulj in Monija Čebašek, ki se pripravljajo na septembrsko ekipno SP v Izmirju, skušajo treninge na ustrezni podlagi pokrpati s pripravami v okolici in to na lastne stroške.

"Ritmična gimnastika je glede pogojev zagotovo v deficitu, saj naše tekmovalke vadijo na tepihu, ki je položen neposredno na tla, tekme pa so na podiju, ki ima spodaj leseno konstrukcijo in omogoča večjo odbojnost ter je bolj prijazen do sklepov tekmovalk. Zveza se trudi tudi ritmičarkam zagotoviti primerne tekmovalne pogoje, a si v tem trenutku tega enostavno ne more privoščiti. Želimo si, da bi nam to orodje uspelo zagotoviti naslednje leto, v vsakem primeru pa bomo vsem našim reprezentantom zagotovili ustrezne pogoje za primerno in varno pripravo na tekmovanja v novem gimnastičnem centru Cerar - Pegan - Petkovšek," je še dejal predsednik stroke pri GZS.