Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
04.10.2024 17:15:00
Deli članek:

Matjaž Hafner: Golzadeh in Šket sta odlična kombinacija

alesfevzer.com

Zdaj 52-letni Ločan je ekipo serijskih državnih prvakov ACH Volley prevzel ob koncu marca, ko je v tej vlogi nasledil Radovana Gačiča. Po še enem državnem naslovu so pri klubu ambiciozno zastavili tudi pred novo sezono, v kateri si ob vseh domačih lovorikah želijo več doseči tudi v ligi prvakov.

Bi, če primerjate lansko in letošnjo ekipo ACH Volleyja, lahko rekli, da je letošnja ekipa na višji ravni od lanske?

Prav gotovo. Če ne drugega, imamo širši kader, torej po dva igralca na vsaki poziciji. To bo zelo pomembno glede števila tekem, ki jih bo skozi celotno sezono okoli 50. S Sašem Štaleharjem smo pridobili izkušnje na blokerskem mestu, Iranec Amir Golzadeh pa bo v veliko pomoč Alenu Šketu na mestu korektorja. Dejanski menim, da je ekipa dobro sestavljena.



So bile vaše želje, ki ste jih predstavili športnemu direktorju Alešu Jerali, torej uresničene?

Vsekakor smo se glede določenih igralcev posvetovali, da ali ne. Škarje in platno ima torej športni direktor, marsikaj je odvisno tudi od proračuna. Kot kaže za zdaj, so bile poteze dobre, poraženci in zmagovalci pa se štejejo na koncu.



Je bila vaša želja tudi zamenjava na mestu korektorja, kjer je ekipo dolgo držal pokonci Makedonec Nikola Gjorgiev?

Pogodbo z Golzadehom so pri klubu podpisali še pred mojim prihodom. Bil je MVP lanskega svetovnega prvenstva do 21 let v Bahrajnu, na katerem so slavili Iranci. Je mlad in precej drugačen tip igralca, kot je bil Nikola, predvsem precej višji. Zanj je zagotovo ustrezna igralska zamenjava, ni pa to zamenjava, kar zadeva liderstvo, kar je bil Nikola zadnje tri sezone. Zdaj imamo na tem mestu zelo dobro kombinacijo Alena Šketa, ki ima raje nekoliko hitrejšo igro, in Golzadeha.



Mladi podajalec Nejc Najdič napreduje, a izkušnje niso na njegovi strani. Na njegovi poziciji ste iz Krke pripeljali Nejca Kožarja, za katerega velja enako. Bi si vendarle želeli in potrebovali še kakšnega bolj izkušenega podajalca?

Drži, da sta oba podajalca še zelo mlada, tudi Kožar ima le 21 let. Res je, da smo na tej poziciji najmanj izkušeni. Skušali smo sicer najti še kakšnega bolj izkušenega podajalca, a takrat se nam je to zdela dobra poteza. Oba dobro trenirata in videli bomo, kako se bosta izkazala.



Ste glede forme načrtovali, da bi bil vaš prvi vrhunec 12. novembra, ko začenjate z nastopi v ligi prvakov?

To bo res naš prvi vrh. Seveda tudi pred tem ne sme biti spodrsljajev, čas do takrat bomo uporabili za uigravanje in taktične zamisli. Želimo si pridobiti na konstantnosti, za kar bi sedem ali osem tekem do takrat moralo biti dovolj.



V ligi prvakov bodo vaši tekmeci Projekt Varšava, belgijski Greenyard Maaseik in Recycling Berlin. Kako ocenjujete to skupino?

Rekel bi, da smo z žrebom imeli nekaj več sreče kot v minuli sezoni. Varšava je zagotovo najmočnejša ekipa v skupini, a v naši dvorani z agresivnim pristopom lahko tudi z njo igramo enakovredno. Berlin je tudi zadnja leta v vrhu evropske odbojke, v spoznavanju njega nam bo pomagal Sašo Štalekar, ki je tam igral dve sezoni. Maaseik, lani tretji v belgijskem prvenstvu, pa je mlada ekipa z le tremi izkušenimi igralci. Menim, da so tekmeci ugodni, a to ne bo pomenilo ničesar, če ne bomo mi mentalno pripravljeni. Zmagovalno miselnost moramo graditi v ligi prvakov in ne v državnem prvenstvu.



Je prednost vaših tekmecev vendarle močnejša domača liga?

To predvsem velja za Varšavo, medtem ko za ostali ekipi niti ne. V Nemčiji in Belgiji so na nekem dobrem nivoju le tri ali štiri ekipe. Po mojih informacijah je v nemški klubski odbojki precejšnja kriza, predvsem finančna. Kriza v nemški avtomobilski industriji je takoj lahko problem tudi v športu, razen seveda v nogometu. Tudi v Belgiji imajo profesionalen pogon le tri ali štiri ekipe.



Bo glavni cilj v ligi prvakov izhod iz skupine, kar ACH Volleyju zadnja leta ni uspevalo?

To je res osnovni cilj, potem pa sta tu dve tekmi na izpadanje za preboj v četrtfinale, kjer je vse mogoče.



Doma pa večjih težav na poti do lovorik ne bi smeli imeti...

Res je, da smo v slovenskem prvenstvu in pokalu ter v srednjeevropski ligi v vlogi favoritov, a nikogar ne podcenjujemo. Naše ekipe so se v glavnem pomladile, a bodo proti nam zelo motivirane, saj nimajo kaj izgubiti. Nosili bomo tarčo na hrbtu in kakšen spodrsljaj je zagotovo mogoč. Sprejemamo vlogo glavnega favorita za naslov v vseh treh tekmovanjih, v katerih bomo igrali. Se pa s tekmeci ne obremenjujemo, mislimo predvsem nase.