Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
04.10.2024 11:17:55
Deli članek:

Plesna zveza praznuje 70. obletnico

arhiv organizatorja
70 let Plesne zveze Slovenije

Kot uvod v tekmovalno obarvan teden, je Plesna zveza Slovenije (PZS) pretekli teden slavnostno praznovala svojo 70. obletnico v Podčetrtku, kjer se je že naslednji dan za najboljše v Evropi potegovalo mnogo plesalcev baleta, jazz baleta in moderna.

Prireditev so v svojem slogu odprli plesalke in plesalci pod taktirko priznanega koreografa Mihe Krušiča, v živo pa je zapela Lea Sirk s Tomi Purič bendom. Program je povezovala Anja Križnik Tomažin. Uvodni program je v svojem nagovoru odkrito pohvalil Franjo Bobinac, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije: "Odkar opravljam svoje delo na OKS sem bil že kar na nekaj obletnicah, a je ta morda celo najlepša, zagotovo pa z najboljšim uvodnim programom."

Ples je jezik prijateljstva, spoštovanja in sodelovanja

Bobinac je v imenu krovne organizacije športa pohvalil PZS za dolgoletno ustvarjanje in vztrajanje: "Ni bilo lahko. Začeli ste v nekem drugem okolju, v neki drugi državi in mnogokrat ni bilo lahko. Ni bilo pogojev, ni bilo denarja… A ste vztrajali in se razvijali!«

Kot je še dodal, je izjemno vesel, da je PZS del olimpijske in širše športne družine, preprosto zato, ker je šport v Sloveniji najboljši ambasador ugleda in razpoznavnosti naše domovine in vrhunski povezovalec ljudi, kar je najpomembneje. Predvsem za mlade, saj jih nagovarja v jeziku, ki ga mladi najbolj razumejo. »In to je jezik prijateljstva, spoštovanja in sodelovanja," je poudaril.

Majhna država z velikimi plesalci

Mirjam Kerpan Izak, predsednica mednarodne rock and roll zveze WRRC in dolgoletna članica PZS je poudarila, da je v rock and rollu Slovenija majhna dežela le po številu prebivalcev: "PZS in njeni člani, funkcionarji, plesalci, trenerji, koreografi in sodniki sodimo med najbolj uspešne na celem svetu. Smo ena redkih zvez, ki vsako leto organizira mednarodno tekmovanje, na naših tekmovanjih so prisotni visoki gostje – gostili smo tudi predsednika Milana Kučana in Boruta Pahorja – kar nam zavidajo druge članice WRRC. Naši sodniki so zelo cenjeni. Tekmovalci pa so dosegali odlične rezultate, čeprav jih ni veliko."

Po besedah Kerpan Izakove je vse to dokaz, kako dobro PZS sodeluje z mednarodno zvezo: "Bili smo tudi gonilna sila ustvarjanja novih tekmovalnih pravil, novega ocenjevanja. Ponosna sem, da čeprav smo majhni, soustvarjamo prihodnost rock and rolla."

PZS kot vzor vsem

Tudi predsednik mednarodne plesne organizacije IDO dr. Velibor Srdić je v svojem nagovoru priznal, da obožuje in spoštuje vse, kar je PZS ustvarila in dosegla s svojimi najboljšimi plesalci, koreografi, trenerji, umetniki in funkcionarji. Postavil jo je kot zgled vsem: "Delovanje PZS bi moralo biti vzor vsem prihodnjim generacijam. Bodite ponosni na svoje dosežke, jaz pa vam želim, da ste še boljši in da osvojite plesne odre po vsem svetu."

Ples tudi na olimpijskih igrah

Verena Trofenik Šulek, članica predsedstva WDSF, je poudarila pomembnost udeležbe plesalcev break plesa na olimpijskih igrah v Parizu: "Ves čas tekmovanja sem bila prisotna in tekmovalci so navdušili občinstvo. Dvorana je bila zasedena do zadnjega kotička, kar dokazuje, da je ples še kako dobrodošel kot olimpijska disciplina."

Močnejši in večji kljub digitalizaciji

Jadranu Živkoviću, predsedniku PZS pa se zdi najpomembneje, da za vsako težavo najdejo rešitev: "Vedno močnejši smo, vedno več plesalcev imamo. V času digitalizacije je to velik uspeh in na to smo najbolj ponosni."

Ambasadorji slovenskega plesa

Na prireditvi se je PZS z nagradami in zahvalami poklonila mnogim svojim članom, naziv ambasador slovenskega plesa pa je podelila Matevžu Česnu, dr. Meti Zagorc in Fioni Johnson.

Jubilej zveze sta s svojo prisotnostjo počastila tudi olimpionik Miroslav Cerar ter župan Podčetrtka Peter Misja. Med povabljenci so sedeli tudi vsi predsedniki sekcij PZS in njenih združenj, na vabilo pa se je odzval tudi 96-letni nestor slovenskega dvoranskega plesa Franjo Kozar.

Čeprav se je v nagovoru Bobinac vprašal, ali je ples umetnost ali šport, je kljub temu zvezi čestital, saj se prav v plesu najbolj kaže povezanost športa, glasbe, kulture in gibanja. V svoji sklepni misli je PZS pozval: "Obvezujem vas, da boste vztrajali in razvijali to čudovito poslanstvo, zato ker je to dobro za nas vse, ker je to dobro za razpoznavnost naše države, predvsem pa zato, ker se na ta način mladi lahko razvijajo v še boljše osebnosti, bolj učinkovite na trgu dela, hkrati pa bolj srečne ljudi, kar je končni cilj nas vseh."