Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ou
ou
31.07.2024 10:37:06
Deli članek:

Kakšne besede 'vesoljca' na slovenski klopi: "Naš cilj? Jaz vem, zakaj sem tukaj, čeprav so me držali nazaj od ..."

Profimedia

Selektor odbojkarjev Gheorghe Cretu v svojem slogu o ciljih slovenske izbrane vrste na teh olimpijskih igrah.

Slovenski odbojkarji so si po dveh zmagah na dveh tekmah že zagotovili nastop v četrtfinalu olimpijskega turnirja, za konec skupinskega dela pa se bodo pomerili z domačo Francijo, ki je prav tako dvakrat zmagala - s 3:2 je premagala Srbijo, nato pa s 3:0 še Kanado. Čeprav so varovanci z uvrstitvijo med 8 najboljših na izjemno močnem turnirju izpolnili prvi cilj, pa se ne želijo zadovoljiti s tem.

Ko so slovenski novinarji po tekmi s Srbijo romunskega stratega vprašali, ali je še prezgodaj govoriti o ciljih slovenske izbrane vrste na teh olimpijskih igrah, je Cretu v svojem slogu odgovoril: "Ni prezgodaj, jaz ves čas vem, zakaj smo tukaj. Pravzaprav sem to povedal že v svojem prvem pogovoru s predsednikom zveze, takoj po tistem svetovnem prvenstvu, pred katerim sem prevzem reprezentanco. Rekel sem mu, da se bova o nadaljnjem sodelovanju pogovarjala šele, ko se pogovorim z igralci in z gotovostjo ugotovim, kakšni so njihovi cilji, njihove ambicije. Rekel sem mu, da želim na olimpijske igre, a da ne želim tja le narediti kroga na stadionu. Da imamo kvaliteto za precej več od tega in da si moramo postaviti najvišje cilje. Fantje so gledali in gledajo enako, seveda pa je treba previden, ko prideš sem. Gre za ogromno stvar, v olimpijski vasi te prizori prevzamejo in neka dni se malo loviš. A nikoli nismo pozabili, zakaj smo tukaj."

O svoji misiji na klopi Slovenije pa je karizmatični selektor odgovoril: "Prihajam iz posebne države, sploh v odbojkarskem smislu. Morda zadnjih nekaj let to nisem več, a dolga leta so me vsi imeli za vesoljca v tem poslu, in to ne v dobrem pomenu tega izraza. Naredili so vse, kar so lahko, da bi me držali stran od velikih odbojkarskih odrov - ker za vse te specialiste iz pravih odbojkarskih držav nisem imel pravega potnega lista. Slovenija pa je bila zame pravi izziv, ker gre za igralce, ki so se zelo dobro razvili z zgodnjim odhodom v velike klube, in za reprezentanco, ki je vrsto let rasla kot plod dela številnih izjemnih strokovnjakov. Nisem razmišljal, da lahko temu kaj dodam, sem pa verjel, da lahko naprej peljem to pot. To je delo številnih ljudi, verjamem pa, da ga še naprej skupaj premikamo v pravi smeri in da smo dodatno napredovali.