Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
30.07.2024 21:01:57
Deli članek:

Proti Kanadi tulil od bolečine in mislil, da je konec, danes pa ... Noro, kaj je o svoji poškodbi povedal Tonček Štern

Profimedia

Slovenski odbojkarski reprezentant Tonček Štern je na drugi tekmi skupinskega dela olimpijskega turnirja zbral največ točk za zanesljivo zmago proti Srbiji (3:0). Po šoku na nedeljski prvi tekmi in izpahnjenem kazalcu na levi roki je po drugem obračunu na OI dejal, da ga lahko le redke poškodbe spravijo s tira.

Osemindvajsetletni slovenski as je vsaj po doseženih točkah sodeč prvo ime dosedanjega poteka poletne sezone. Starejši od bratov Štern, za izbrano vrsto igra tudi Žiga, je v ligi narodov prikazal sijajne predstave, na OI v Pariz pa prišel kot eden glavnih adutov slovenske izbrane vrste. Toda uspešnih prvih nekaj minut v nedeljo proti Kanadi bi lahko bilo tudi zadnjih. Ob poškodbi prsta je na parketu južne arene 6 zavladal šok. Tako je bilo tudi pri Tončku Šternu.

"V prvem trenutku, ko sem začutil, videl roko in opazil, da je prst v sklepu izpahnjen in stoji čisto v nasprotno smer, sem mislil, da je turnirja konec," je v pogovoru v mešani coni po zmagi proti Srbiji priznal 28-letni korektor slovenske zasedbe.

"Takrat je bila prisotna bolečina in avtomatsko začneš razmišljati o tem, ali je prst zlomljen, počen, kar bi mi preprečilo nadaljevanje turnirja. Takoj ko smo vrnili prst na pravo mesto, sem imel občutek, da mogoče le ni tako slabo. Po slikanju smo videli, da nič ni počeno, le malo odkrušeno. Doktor pravi, da ni nič hudega," je z olajšanjem v glasu govoril Štern.

Dejal je, da ga lahko le redko kaj ustavi, da ne bi stopil na teren po zahtevnem lanskem poletju: "Vsak ima svoj prag bolečine. Nismo še imeli priložnosti nastopiti na olimpijskih igrah. Zdaj smo tu prvič in osebno me lahko le redko katera poškodba ustavi."

Izpahnjen prst ga ni ustavil že na prvi tekmi, ko je po vrnitvi na parket sredi prvega niza nato do konca dosegel kar 24 točk ob 20 uspešnih napadih od 37. Obenem je dosegel še dva asa in dva bloka.

Proti Srbiji je igro dvignil še na višjo raven. V napadu je uspešno zaključil kar 22 od 34 napadov, dosegel blok in znova tudi dva asa, s čimer je skupaj zbral 25 točk. Impresivna številka za pet odigranih nizov, a tokrat so Slovenci potrebovali le tri za zmago in uvrstitev v četrtfinale.

"Vsi vemo, po kaj smo prišli na te olimpijske igre. Zadali smo si neke cilje in prvi korak je narejen, smo v četrtfinalu. Čaka nas še ena pomembna tekma proti Franciji in moramo ostati osredotočeni ter se dodobra spočiti," pravi Tonček Štern.

Na vprašanje o tem, kaj točno so ti cilji, ki jih omenja in ki so si jih zastavili, je odvrnil le: "O tem bomo govorili sproti, na igrišču."

Po hujši poškodbi v lanski sezoni, ko je izpustil celotno reprezentančno poletje, je v olimpijskem letu storil vse, da bi kar najbolje pripravljen igral tako v ligi narodov kot po uvrstitvi nanje tudi na olimpijskih igrah.

Pariz je dočakal v izjemni formi, že prej pa se je izkazal v ligi narodov, ki so jo Slovenci sklenili na četrtem mestu. V ligi narodov je bil daleč najboljši po številu točk, dal jih je kar 320 oziroma 36 več od naslednjega po vrsti.

"Me preseneča forma, ampak za tem je tudi veliko težkega dela in odrekanj. Sploh po lanski poškodbi kolka, ko me z reprezentanco ni bilo celo poletje. Res sem se potrudil, da sem prišel v čim boljši formi nazaj, ampak za to je jasno zaslužna celotna ekipa, ne samo jaz," skromen ostaja prvi korektor slovenske zasedbe.

Naslednjo priložnost za zbiranje točk bo imel Štern v petek, ko se bo v polni in glasni dvorani Arena Sud 6 v Parizu Slovenija v zadnjem, tretjem krogu skupine A pomerila še s Francijo (17.00). Nato pa bo s soigralci igral vsaj še v četrtfinalu. Tekmec bo znan po sobotnih zadnjih dveh tekmah moškega dela turnirja.