Arian Svet24.si

Je kmet Jan med košnjo naletel na truplo ...

melone Svet24.si

Dišeča melona za hidracijo telesa in zaščito ...

1719350996-mm2-7994-1719350948316 Necenzurirano

Noč, ko smo postali veliki #komentar

tek upravna enota1 Reporter.si

Grozljivo poniževanje državljanov: olimpijski ...

andraz sporar slovenija anglija Ekipa24.si

Presrečni Šporar je razkril, s katerim ...

Nikolina in Severina BestFM

Nikolina in Severina - spor, ki traja in traja …

matjaz kek slovenija pm Ekipa24.si

Matjaž Kek je po uvrstitvi v osmino finala poslal...

ou
ou
1 26.05.2024 14:17:29

Sloooveeeeniiiijaaaaa! Odbojkarji so pravi 'norci', neverjetno, kaj so naredili prvi reprezentanci sveta!

Volleyballworld
Slovenska odbojkarska reprezentanca je s 3:0 premagala reprezentanco Poljske.

* Športna dvorana Antalya, gledalcev 800, sodnik in sodnica: Gerotodoros (Grčija), Simonovska (Črna gora).
* Slovenija: T. Štern 20 (4 asi), Pajenk 5 (1 as), Kozamernik 3 (1 blok), Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Kovačič, Ropret 3 (1 as, 1 blok), Urnaut 11, Čebulj 15 (2 asa, 1 blok), Mujanović, Kržič.
* Poljska: Komenda, Bednorz 2 (1 as), Šliwka 6 (1 as, 1 blok), Lomacz 1, Hawryluk, Kochanowski 5, Semeniuk 10, Butryn 5, Szymura, Szalpuk 1, Boladž 7, Adamczyk, Jakubiszak, Poreba 8 (4 bloki).

Slovenski odbojkarji pod taktirko selektorja Gheorgheja Cretuja nadaljujejo z izjemnimi predstavami na turnirju lige narodov v Turški Antalyji. Po zmagah nad Nizozemsko, Francijo in Kanado so tej dodali še izjemno pomembno zmago nad Poljsko s 3:0 (20, 21, 18). S tem so prekinili neverjeten niz poljske reprezentance, ki je na uradnih tekmah nanizala kar 27 zaporednih zmag, kar jim je med drugim prineslo tudi naslov evropskih prvakov, nazadnje so klonili pred skoraj letom dni v ligi narodov proti ZDA.  In kar je naj pomembnejše: Slovenci so za zmago s 3:0 dobili velikih 15,79 točk za lestvico FIVB in s tem tudi ogromen korak k uvrstitvi na olimpijske igre v Parizu. 

Varovanci Gheorgheja Cretuja na obračunu dveh še neporaženih reprezentanc na turnirju niso imeli veliko za izgubiti, lahko pa so veliko dobili. V boju za točke za lestvico poraz proti najboljši ekipi, ki v Turčiji sicer ni v najmočnejši postavi, na njej ne pomeni velike izgube, v primeru zmage pa prinaša veliko število točk, zato so lahko tekmo začeli sproščeno.

Prvi niz so zelo motivirani slovenski odbojkarji odigrali briljantno, predvsem njen srednji del, v katerem so prišli do vodstva z 18:11. Sledilo je sicer nekaj črnih minut, po bloku Klemnu Čebulju, dotlej ob Tončku Šternu najbolj razpoloženemu slovenskemu napadalcu, so se Poljaki približali na 16:19, a končnica je spet pripadla Slovencem, kapetan Tine Urnaut jim je za izid 24:19 zagotovil zaključno žogo, po napaki tekmecev so drugo izkoristili.

Tudi v drugem nizu se reči na igrišču niso bistveno spremenile. Poljaki niso izvajali pritiska s servisi, Slovenci so si z lahkoto pripravljali napade, ki so jih tudi uspešno zaključevali. Razliko pa so naredili s servisi, po dveh asih Tončka Šterna so povedli s 13:9, nato pa prednost držali vse do končnice. Po vodstvu s 23:19 so imeli nekaj težav, tekmec je imel v protinapadu celo priložnost, da se približa le točko razlike, vendar so jim z dobro obrambo to preprečili, Urnaut pa je nekaj trenutkov pozneje niz zaključil.

Po izenačenem začetku tretjega niza so Slovenci do odločilne prednosti prišli po vodstvu 15:13. To vodstvo je povišal blok Jana Kozamernika, sledil je as Gregorja Ropreta, piko na i pa je pomenila še točka Urnauta za 18:13. Poljaki so bili na tleh, vstati niso več mogli. Še devetič v zgodovini so morali priznati premoč Slovencem, ki v medsebojnih tekmah vodijo z 9:8. Tokrat so navdušili predvsem s servisom in sprejemom, najučinkovitejši v slovenski vrsti pa je bil z 20 točkami Tonček Štern, dosegel je tudi štiri ase, Klemen Čebulj jih je prispeval 15.

Slovenci bodo iz Antalye odpotovali na Japonsko, kjer se bodo pripravljali na drugi turnir v Fukuoki (od 4. do 9. junija), tam se bodo merili s Turčijo, Brazilijo, Japonsko in Bolgarijo.

Članki iz rubrike