stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
15 06.10.2023 10:56:34

Auč! Američani pokazali svojo moč, Slovencem brez Urnauta odčitali lekcijo!

Profimedia
Slovenska odbojkarska reprezentanca je na peti tekmi kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskih igrah doživela prvi poraz. V Tokiu so jo s 3:1 (18, -21, 20, 18) premagali Američani, ki tako ostajajo s stoodstotnim izkupičkom, Slovenci pa bodo morali drugo mesto, ki še vodi v Pariz, loviti na tekmah proti Japonski in Srbiji.

* Dvorana Yoyogi, gledalcev 3500, sodnika: Burkiewicz (Poljska), Liu (Kitajska).
* ZDA: Anderson 16 (2 asa), Russell 6 (1 blok), Jendryk 10 (1 blok), Ensing, Defalco 13 (1 blok), Dagostino, Christenson 4 (3 bloke), Holt 3 (1 blok), Ma'a, Jaeschke 4 (1 as), Muagututia, Averill, Smith 10 (3 bloke), Shoji.
* Slovenija: Pajenk 11 (2 asa, 3 bloke), Planinšič 1 (1 blok), Kozamernik 6 (1 as), Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Ž. Štern 8 (1 blok), Kovačič, Čebulj 11, Možič 4, Mujanović 12 (1 blok).

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na peti tekmi kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskih igrah doživela prvi poraz. V Tokiu so jo premagali Američani, ki tako ostajajo s stoodstotnim izkupičkom, Slovenci pa bodo morali drugo mesto, ki še vodi v Pariz, loviti na tekmah proti Japonski in Srbiji.

Slovenci so pred tekmo ostali brez kapetana Tineta Urnauta, ki je zbolel in ni mogel pomagati ekipi. To se je v igri, predvsem pri sprejemu, poznalo, toda najbrž ni bilo odločilno. Njegova zamenjava Žiga Štern je odigral dobro tekmo, manj razpoložena kot običajno pa sta bila preostala napadalca Rok Možič in Klemen Čebulj.


Njuni vlogi v napadu je sicer odlično prevzel 18-letni Nik Mujanović, ki je vstopil po zelo slabem prvem nizu, toda bil je premalo, da bi Slovenija proti zanesljivim trikratnim olimpijskim prvakom lahko storila kaj več, kot osvojila niz, za katerega sta bila najbolj zaslužna prav Štern in Mujanović.

Tekma, ki je bila za Slovenijo prva ob normalni uri, se je za varovance Gheorgheja Cretuja začela slabo. Servisi Matthewa Andersona so predstavljali previsoko oviro, Američani so hitro prišli do vodstva 8:1. Pri tem rezultatu je Cretu že opravil prvo zamenjavo, Dejana Vinčića je na mestu organizatorja igre zamenjal Uroš Planinšič. Menjava je obrodila sadove, Slovenci so vzpostavili ravnotežje, a napak na servisu in napadu je bilo preveč, da bi se tekmecem lahko približali. Še najbližje so prišli ob izidu 17:22, preobrata pa ni bilo.

A ob koncu niza so se lahko prepričali, da se z Američani da igrati. Z asom Jana Kozamernika so povedli s 4:3, kar je bilo tudi njihovo prvo vodstvo na tekmi. To sicer ni dolgo trajalo, Američani so spet prevzemali pobudo, da pa niso ušli, pa je poskrbel Cretu, ki je nerazpoloženega Možiča zamenjal z Mujanovičem. Slednji je skupaj s Šternom, ki je bil s tremi zaporednimi točkami najzaslužnejši, da so so Slovenci zaostanek 18:20 spremenili v vodstvo s 24:20, odlično odigral končnico, z napadalno akcijo je niz tudi končal.

Z odlično igro je nadaljeval v preostalih dveh nizih, občasno je imel tudi pomoč Čebulja, toda to je bilo premalo, da bi Slovenci zaustavili Američane. Ti so z menjavami našli razpoloženo postavo, ki tekmecem ni več ponujala dosti možnosti. Nadzorovali so rezultat in tekmo mirno pripeljali do konca.

Slovenci, za katere v Tokiu še ni nič izgubljenega, bodo v soboto igrali proti Japoncem, v nedeljo pa še proti Srbom.

Značke: odbojka, olimpizem

Članki iz rubrike