sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

psno
psno
0 05.10.2023 12:34:12

"Nesposobni ste!"

Javor Škerlj Vogelnik, vrhunski trener nenasilne komunikacije, deli svoja znanja veščine in izkušnje v Sloveniji.
Ta in številne podobne izjave so del našega zasebnega in poslovnega besednega "zaklada". Ne le pogostost, najbolj bode v oči, da se avtorji izrečenega sploh ne zavedajo.

Le kdo ni sit neskončnih besednih dvobojev? Ne najdete skupnega jezika pri reševanju težav s sodelavcem? Želite izboljšati partnerske odnose? Ali obstaja rešitev na omenjene težave? Obstaja, imenuje se nenasilna komunikacija. Jutri, 6. oktobra, namreč obeležujemo svetovni dan nenasilne komunikacije, saj se je na ta dan leta 1934 rodil Marshall Rosenberg, idejni oče njenega globalnega koncepta oziroma NVC.



Njegova znanja, veščine in izkušnje v Sloveniji deli Javor Škerlj Vogelnik, vrhunski mednarodni certificiran trener nenasilne komunikacije. Deluje kot nepogrešljiva podpora ter most med posamezniki in skupinami na njihovi osebni in poslovni poti. "Nenasilne komunikacije nas ne učijo ne doma ne v šoli. Naj ponazorim na primeru iz partnerskega odnosa. Namesto obtoževanja z »Nič te ni doma, poln kufer mam tega odnosa, samo zase skrbiš…« lahko uporabimo »Ko vidim, da te cel teden ni bilo doma, občutim stisko in bolečino. Res mi je pomembno, da imava več stika, obzir in sodelovanje v najinem odnosu.« To se sliši popolnoma drugače, kajne?" pojasnjuje Javor Škerlj Vogelnik.



Bistvo NVC je tako aktivno poslušanje. Enemu in istemu sporočilu lahko namreč prisluhnemo vsaj iz štirih različnih zornih kotov. "NVC obravnava širok spekter človeškega vedenja. Učimo se razlikovanja med dvema vrstama jezika. Prva vrsta je tako imenovani šakalji jezik, to je jezik obtoževanja, krivde, postavljanja 'diagnoz', kaznovanja in groženj. Drugi jezik je tako imenovani žirafji jezik oziroma jezik življenja, občutkov in potreb," dodaja Vogelnik.



Tudi sami lahko osvojite veščino nenasilne komunikacije, in sicer na uvodni delavnici vpliva čustvene inteligence na komunikacijo. Potekala bo od petka, 20. oktobra, do nedelje, 22. oktobra 2023. Naučili se boste veščin ustvarjanja varnega prostora, kjer vlada spoštovanje, postavljanja jasnih mej v komunikaciji, vpliva čustvene inteligence, preobražanja napadalne komunikacije pa tudi spopadanja s stresom.

Članki iz rubrike