stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 04.10.2023 06:30:00

Zdaj pa še brutalni ciljni sprint! Slovenski odbojkarji v Tokiu ne popuščajo, junaka pa ...

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v četrtem krogu skupine B olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Tokiu premagala Egipt s 3:1 (-23, 22, 17, 14).

* Dvorana Yoyogi, gledalcev 500, sodnika: Choi (Južna Koreja), Burkiewicz (Poljska).
* Slovenija: Pajenk 9 (3 bloke), Planinšič 1 (1 blok), Kozamernik 10 (1 as 3 bloke), Toman, Bračko, Vinčić 2 (1 as, 1 blok), Štalekar, Koncilja, Ž. Štern 12 (1 blok), Kovačič, Urnaut 9 (1 blok), Čebulj 2, Možič 21 (3 bloke), Mujanović 1 (1 blok).
* Egipt: Ellakany, Hassan, Noureldin, Eissa 14 (1 as, 1 blok), Sayedin 4, Masoud 9 (5 blokov), Afifi, Abdalla 1 (1 blok), Khater, Aly 1, Seoudy 4, Haikal 15 (1 blok), Issa, Omar 11 (2 bloka).

Slovenski odbojkarji so še naprej na dobri poti, da si zagotovijo nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Na kvalifikacijskem turnirju v Tokiu so premagali še četrtega tekmeca, tokrat jim je moral priznati premoč Egipt.

Tako dan prej proti Finski so varovanci Gheorgheja Cretuja potrebovali nekaj časa, da so ujeli ritem. Na zgodnji začetek tekem se očitno še niso povsem privadili, tudi tokrat so po neprepričljivem začetku nekaj časa iskali svojo igro. A so jo našli in to spet tudi po zaslugi menjav. Uresničile so se napovedi, da bodo potrebovali pomoč kakšnega igralca s klopi, to pomoč je ponudil Žiga Štern, ki je skupaj s podajalcem Dejanom Vinčičem v igro vstopil na začetku drugega niza, ko sta zamenjala Uroša Planinšiča in nerazpoloženega Klemna Čebulja.



Do takrat Slovenija ni igrala dobro, praktično ni pritiskala s servisi, ko se ji je ponudila priložnost, pa so igralci delali nepotrebne napake. Posledica tega je bila, da so Afričani kmalu ušli, vodili s 16:11 in 19:14. Slovenska ekipa jih je sicer lovila, se z blokom Nika Mujanovića, ki je v igro vstopil v končnici, približala na 23:21, nato po dveh napakah tekmecev celo izenačila, a ob koncu je usodno napako storil tudi slovenski kapetan Tine Urnaut in niz je odšel v roke Egipčanov.

Cretu je moral nekaj spremeniti, z menjavama je zadel v polno. Štern je bil v veliko pomoč obremenjenemu Roku Možiču, ki je bil z 21 točkami spet najučinkovitejši slovenski igralec, zanesljivo je držal tudi sprejem, in ima veliko zaslug, da so Slovenci dobili končnico drugega niza. V njej je tekmec še vodil z 22:21, toda po dobrih servisih Urnauta je Štern z dvema zaporednima točkama svoji ekipi priboril zaključno žogo, to pa je z blokom izkoristil Možič.

Zmaga v končnici drugega niza je bil zagotovo prelomen trenutek tekme, v nadaljevanju je Slovenija povsem zagospodarila na igrišču. Nekaj črnih trenutkov je še bilo, posebej v tretjem nizu, ko so Afričani po zaostanku petih točk izenačili na 14:14. Toda po hitrem slovenskemu odgovoru - dosegli so tri točke zapovrstjo, resnejših težav tekmec ni več povzročal. Ne v tretjem in ne v četrtem nizu, v katerem so Slovenci prednost večali od začetka do konca.

V četrtek je v Tokiu dan počitka, nato pa se za Slovence začne zares. Najprej se bodo v petek merili z Američani, ki so prav tako še stoodstotni, v soboto bodo tekmeci Japonci, v nedeljo pa Srbi.

Značke: odbojka, olimpizem

Članki iz rubrike