Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 10.09.2022 21:03:07

Prvi finalist odbojkarskega SP je Poljska

Profimedia
Odbojkarji Poljske so prvi finalisti svetovnega prvenstva, ki se s finalnim delom končuje v poljskih Katovicah. V današnjem prvem polfinalu so s 3:2 (-23, 18, 20, -21, 12) premagali Brazilce. Njihov tekmec v nedeljskem finalu bo boljši iz večernega obračuna med Slovenijo in Italijo.

Poljska - Brazilija 3:2 (-23, 18, 20, -21, 12)
* Dvorana Spodek, gledalcev 9000, sodnika: Simonović (Švica), Mokry (Slovaška).
* Poljska: Popiwczak, Kaczmarek, Kurek 24, Klos, Lomacz, Sliwka 18, Kochanowski 6, Semeniuk 23, Zatorski, Kwolek, Janusz, Bieniek 7 Fornal, Poreba.
* Brazilija: Rezende 1, Fernandes, De Souza 12, Leal 12, Leao 2, Gil, Nascimento, Saatkamp 10, Hoss, Souza 18, Santos, Moreira, Resende 10, Gualberto, Ferreira.

Zadnje dejanje svetovnega prvenstva, ki sta ga skupaj gostili Slovenija in Poljska, sta danes v Katovicah začeli domača izbrana vrsta in Brazilija. Slednja je predtekmovanje igrala v Ljubljani, na poti do polfinala pa najprej gladko premagala Iran, potem pa še južnoameriške tekmece Argentince. Poljaki pa so v domačih Gliwicah v izločilnih bojih najprej premagali Tunizijo, v četrtfinalu pa šele po hudem boju s 3:2 ekipo ZDA.

Uvodni niz se je, potem ko so sicer bolje začeli domači, končal z zmago Brazilcev. Ti so v vodstvo prišli sredi niza in majhno prednost obdržali, Poljaki so sicer v spektakularni akciji še ubranili zaključno žogo, a je Brazilija zahtevala ogled posnetka, ki je potrdil njeno zmago.

V drugem dvomov o zmagi ni bilo, Poljska je pobegnila na krilih kapetana Bartosza Kureka in Aleksandra Sliwke (17:10, 21:14), te prednosti pa domačini niso zapravili.



Tretji niz se je razpletel podobno; ko so Poljaki z nekaj bloki in napadi Kureka prišli do vodstva, ga niso več spustili iz rok. Brazilija je ob koncu še ubranila dve zaključni žogi, a so Poljaki po minuti odmora prišli do zmage v nizu.

V dolgo izenačenem četrtem si nobena ekipa ni priborila več kot dve točki naskoka vse do 20:16, ko so Brazilci prvič konkretno povedli. Pri 18:23 se je zdela Poljska v izgubljenem položaju, a je še zmogla približanje na 21:23. Vendar so potem domači naredili napako pri servisu, blok Brazilije pa je poskrbel za izenačenje v nizih na 2:2.

Peti niz se je prelomil pri 12:12. Po brazilskem servisu v mrežo so domači dobili še točko za 14:12, nato pa pred navdušenimi navijači v nabito polni dvorani Spodek potrdili zmago in vstop v finale.

V večernem drugem polfinalu se bosta pomerili še stari znanki z lanskega evropskega prvenstva na istem prizorišču. Takrat so po hudem boju in preobratu slavili Italijani. Ti so kot trikratni svetovni prvaki tudi tokrat favoriti, a v slovenskem taboru poudarjajo, da se zahodnih sosedov ne bojijo.

Veliki finale v dvorani Spodek v Katovicah bo v nedeljo ob 21. uri, poraženca se bosta za tolažilno bronasto nagrado borila tri ure prej.

Značke: odbojka, sp

Članki iz rubrike