Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 10.09.2022 19:46:47

Šest slovenskih plezalnih polfinalov v Edinburghu, Janja lahko jutri že osvoji svetovni pokal!

Profimedia
Šest Slovencev, štiri v ženski in dva v moški konkurenci, se je uvrstilo v polfinale predzadnje tekme svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja v Edinburghu na Škotskem. Za najboljši slovenski dosežek kvalifikacij je poskrbela Janja Garnbret, ki si prvo mesto ženskih kvalifikacij deli s še petimi tekmovalkami.

V ženskih kvalifikacijah je šest tekmovalk osvojilo vrh v obeh kvalifikacijskih smereh, med njimi tudi najboljša Slovenka Janja Garnbret, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, ki je bila pred enim tednom na domači tekmi svetovnega pokala v Kopru druga in prvič v tej sezoni ni zmagala.

Lučka Rakovec je z osvojenim vrhom v prvi smeri in višino 45+ vpisala osmi dosežek kvalifikacij, Vita Lukan je bila 13. z osvojenim vrhom v drugi smeri in višino 24+ v prvi, Sara Čopar pa je bila 22. (35, 34+).


V moški konkurenci sta od Slovencev nastopila Domen Škofic in Luka Potočar. Škofic se je v polfinale uvrstil z 10. dosežkom (41+, 43+), Potočar, ki je v Kopru osvojil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, pa je tokrat v kvalifikacijah vpisal 17. dosežek (30, 45+), kar je zadostovalo za nastop med najboljših 26 v nedeljskem polfinalu. Za preboj med najboljšo osmerico, ki se bo udarila za zmago v finalu, se bo moral bolj potruditi.

Garnbretova si lahko že v nedeljo zagotovi naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti. Njena prva izzivalka Južnokorejka Chaehyun Seo zaostaja velikih 1400 točk, oziroma več kot eno zmago. Zmaga sicer šteje 1000 točk. Korošica je na petih tekmah zbrala 4805 točk.

Potočar se je z zmago v Kopru zavihtel na drugo mesto v skupnem seštevku v težavnosti med moškimi. Po Edinburghu bo v težavnosti sledila le še tekma v Džakarti v Indoneziji, od 24. do 26. septembra. Sezona se bo sklenila s prvo tekmo svetovnega pokala v novi olimpijski kombinaciji v Morioki na Japonskem od 20. do 22. oktobra.

Članki iz rubrike