moder plamen, ogenj, Svet24.si

Požig in poskus uboja v Ljutomeru

Milan Kučan Svet24.si

Kučan razočaran nad Pahorjem

jozef horvat bobo Reporter.si

Novi šok v NSI: Jožef Horvat ni več v igri za ...

soča, 13-letnik, utopitev, kajakaški klub Svet24.si

Utopitev v Soči: deček se je zataknil za večji ...

balskanski bojevnik, dragan tošić Necenzurirano

Lovke afere komunalno blato vodijo do Balkanskega ...

boštjan-kulovic, ljubezen-po-domače Njena.si

Ljubezen po domače: Na dan načrtovane zaroke se ...

polona k Njena.si

Polona iz Sanjskega moškega: Stojim na realnih ...

STA
STA
0 08.01.2020 20:45:21

Slovenci v Berlinu ostajajo neporaženi

Martin Metelko
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v zadnjem krogu predtekmovanja olimpijskih kvalifikacij v Berlinu premagala Češko s 3:1 (12, 26, -19, 26). Slovenci so prvi del tekmovanja končali brez poraza, v polfinalu pa se bodo v četrtek najverjetneje pomerili s Francijo.

Slovenska odbojkarska reprezentanca si je že z zmagama proti Belgiji in Nemčiji zagotovila nastop v polfinalu olimpijskih kvalifikacij, tako da današnja tekma proti Češki ni imela odločilnega pomena. Odločala je le o razvrstitvi v skupini, ob zmagi bi bili Slovenci prvi in bi jih, glede na popoldanski razplet druge skupine (po zmagi Bolgarije proti Srbiji) najverjetneje čakala Francija.

Izbranci Alberta Giulianija so se tekme lotili tako zavzeto, kot da bi res odločala o polfinalu. Prvi niz so začeli Tonček Štern, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Gregor Ropret, Tine Urnaut in Klemen Čebulj, selektor je v primerjavi s tekmo z Nemci dan prej v igro poslal le Ropreta namesto Dejana Vinčića.

Začetek je bil odličen, Slovencem je uspevalo vse, dobro so napadali in imeli dober blok, izid pa se je hitro višal. Po 8:4, 11:5, 18:7 in 21:11 je bilo jasno, da Čehi v tem nizu nimajo možnosti.

V drugem nizu so tudi tekmeci prišli do sape, a so jih po začetnem zaostanku Slovenci ujeli. Prvič so povedli z 8:7, potem pa je bilo tesno vse do konca. Češka je imela v razburljivi končnici celo več priložnosti za zmago, toda slovenski tekmeci so zapravili tri zaključne žoge. Mitja Gasparini je nato z asom povedel svojo ekipo do vodstva 27:26, Žiga Štern pa končal drugi niz.Selektor Giuliani se je v tretjem odločil za menjave, v igro je poslal tudi igralce, ki so doslej v Berlinu igrali manj. Zelo dobro je nase opozoril mladi slovenski up Rok Možič, ki je tudi hitro dosegel prvo člansko reprezentančno točko, vseeno pa so Čehi v tem nizu hitro prevzeli pobudo in po prednosti 21:16 niz zanesljivo pripeljali do konca.

S podobno postavo je slovenski selektor vztrajal tudi v četrtem nizu. Tudi tega so bolje začeli Čehi, so se pa Slovenci prebudili prej kot v tretjem. Pri 8:14 se je v igro vrnil Čebulj, pozneje so z dobrimi servisi Možiča in točkami Kozamernika Slovenci prišli na 14:16. Majhna razlika je bila nato večinoma na strani Čehov, toda Čebulj je poskrbel za znižanje na 21:22, pri 23:23 pa so Slovenci Čehe ujeli.

Sledila je podobno razburljiva končnica kot v drugem nizu, Češka je imela prednost in že tri zaključne žoge, ki pa jih ni izkoristila. Možič je izenačil na 26:26, potem pa je slovenski blok priboril zaključno žogo. Slovenci so bili mirnejši kot Čehi in so za zmago izkoristili že prvo zaključno žogo, Tonček Štern pa je postavil piko na i.

Slovenija - Češka  3:1 (12, 26, -19, 26)

Berlin - Dvorana Maxa Schmellinga, gledalcev 800, sodnika: Aro (Finska), Akinci (Turčija).
Slovenija: T. Štern 13, Pajenk 2, Kozamernik 15, Gasparini 8, Vinčić, Štalekar 4, Klobučar, Kovačič, Ž Štern 8, Videčnik, Ropret 1, Urnaut 10, Čebulj 4, Možič 12.
Češka: Monik, Mach, Zajiček 9, Michalek 9, Patočka 9, Sulista 11, Pfeffer, Galabov 2, Vasina, Janku, Janouch 3, Bartunek, Indra 19, Polak 1.

Značke: odbojka, olimpizem

Članki iz rubrike