stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

ou
ou
0 12.09.2019 21:20:50

EuroVolley: Slovenci ODPIHNILI Beloruse in sporočili: NASLEDNJI, PROSIM! (foto)

Bobo
Slovenska odbojkarska reprezentanca je izvrstno začela z nastopi na evropskem prvenstvu, ki ga skupaj s Francijo, Belgijo in Nizozemsko gosti tudi Slovenija.

Slovenija – Belorusija 3:0 (17, 14, 19).
* Dvorana Stožice, gledalcev 4435, sodnika: Isajlović (Avstrija), Goncalves (Portugalska).
* Slovenija: T. Štern, Pajenk 5, Kozamernik 12, Šket 2, Gasparini 12, Vinčić 3, Štalekar, Ž. Štern 1, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret, Urnaut 12, Čebulj 10.
* Belorusija: Radzjuk 6, Antanovič, Busel 5, Šmat, Zaborouski, Burau, Cjuškevič 1, Miškevič 2, Čarapovič 6, Kuklinski 3, Kuraš, Marozau 4, Udris 2, Aplevič.

slovenija belorusija 2
Martin Metelko


Stožice na prvi tekmi še niso bile polne, sedeži bodo gotovo bolj zasedeni, ko bodo na drugi strani mreže stali boljši tekmeci. Belorusi so bili danes nemočni in izrazito podrejen tekmec, proti razpoloženim Slovencem so nekaj več pokazali le v začetku prvega niza, potem pa naglo popustili in se niso več pobrali.

Beloruska nemoč se je najbolj pokazala v drugem nizu, ki ga je četa selektorja Alberta Giulianija začela z delnim izidom 9:0. Takrat je bilo že jasno, da bo to uvodna slovenska zmaga po hitrem postopku. Zaključek je prinesel tudi nekaj atraktivnih točk za gledalce.

Slovenci so tekmeca povsem nadigrali, prav v vseh elementih so igrali tako, kot kandidat za visoke uvrstitve mora. Navdušili so s pristopom, borbenostjo, prav tako v igri ni bilo večjih padcev, ki so bili značilnost njihovih prejšnjih tekem v sezoni. Beloruse so premagali mnogo lažje kot pred dvema mesecema prav tako v Stožicah, ki so takrat gostile kvalifikacije za ligo narodov. In to kljub temu, da so Belorusi v Ljubljano pripeljali tri nove odlične igralce.

slovenija belorusija 8
Martin Metelko


"Belorusi bodo nevarnejši kot pred dvema mesecema, ko smo se z njimi tu borili za uvrstitev v ligo narodov. Imajo nekaj novih, odličnih igralcev, a tudi mi smo boljši," so pred uvodnim obračunom napovedovali Slovenci, pri katerih sta za razliko od nekaterih prejšnjih tekem v prvi postavi zaigrala izkušena podajalec Dejan Vinčić in korektor Mitja Gasparini, ki sta zaupanje več kot upravičila. 

Da tekmec ni položil orožja že pred tekmo in da ga je treba resno jemati, je pokazal začetek, ko so bili Belorusi domačim povsem enakovredni. Po slabšem sprejemu Tineta Urnauta so celo povedli z 10:8, a slovenski kapetan se je hitro oddolžil. S servisi je poskrbel za štiri zaporedne točke. Ko je Klemen Čebulj z blokom povišal prednost na štiri točke, Mitja Gasparini pa po nogometni obrambi Čebulja na pet, je bila dvorana na nogah. Glasna spodbuda je pomagala tudi odbojkarjem, saj so igrali kot v transu, da niza ne morejo več izgubiti, so potrdili začetni udarci Jana Kozamernika, s katerimi so ušli na +7.

Če so v prvem nizu prišli do visoke prednosti šele ob koncu niza, so bili v drugem pri tem precej hitrejši. Servisi Kozamernika in odlična igra v obrambi so tekmeca povsem razbili, Slovenci so že na začetku prišli do vodstva z 9:0. A tudi v nadaljevanju niso popuščali. Z zanesljivo igro tekmecem niso dovolili, da bi se približali, še več, do konca niza so prednost še povečali.

Kozamernikovo vlogo na servisni črti je na začetku tretjega niza prevzel Čebulj. Njegova ekipa je takoj prišla do treh točk prednosti, nato pa vodila z 8:4. Tri zaporedne točke Belorusov je bil prvi krajši padec slovenske ekipe, ki ga je s svojim prvim odmorom prekinil selektor Giuliani. Ta je zalegel, saj so bili Slovenci takoj spet v zanesljivem vodstvu (11:7), a sledili so novi slabši trenutki, tako da so Belorusi še enkrat prišli na točko zaostanka. Tokrat zadnjič, fenomenalna obramba je Slovencem dajala zagon, Beloruse pa spravljala v obup. Ko je podajalec Vinčić s skok udarcem svojo ekipo povedel v vodstvo z 20:14, je bilo praktično že jasno, da Slovenija tokrat niza ne more izgubiti.

slovenija belorusija 6
Martin Metelko


Nadaljevanje evropskega prvenstva bo kakopak zahtevnejše, naslednji tekmeci bodo težja ovira, a za razpoložene Slovence nikakor ne nepremostljiva. Jutri bodo kapetan Tine Urnaut, ki je bil danes pričakovano najbolj razpoložen, in njegovi soigralci počivali, naslednja tekma pa jih čaka v soboto, ko se bodo pomerili s Finsko. Slednja je - tudi s podporo številnih navijačev, ki so iz skrajnega severa Evrope pripotovali v Ljubljano - na prvi tekmi odpravila Severno Makedonijo s 3:1.

V Stožicah je poleg Slovenije in Finske zmagala tudi Rusija (s Turčijo 3:1), v skupini A, ki se v osmini finala križa s slovensko, pa so uvodne zmage dosegli Bolgarija (z Grčijo 3:0), Italija (s Portugalsko 3:0) in Francija (z Romunijo 3:0).

Prve tekme v skupinah B in D bodo na sporedu jutri.

Sobotni obračun Slovenije in Finske se bo začel ob 20.30.

Članki iz rubrike