Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 11.09.2019 19:24:55

Slovenci na EP samozavestno, Rusi se otepajo statusa favorita

Jurij Kodrun
Le še dobrih 24 ur loči odbojkarje in ljubitelje tega športa od enega največjih športnih dogodkov leta v Sloveniji. V dvorani Stožice se bo s prvimi tekmami v skupini C v četrtek začelo evropsko prvenstvo. Prvi bodo na delu Rusi in Turki, Slovence zvečer ob 20.30 čaka tekma z Belorusijo.

Za EP je praktično vse nared, prireditelji so sporočili, da so v zadnjih dneh prodali še 6000 vstopnic, tako da je številka zdaj pri 26.000. Daleč največje zanimanje je za tekmo med Slovenijo in Rusijo v sredo, za katero so ljubitelji odbojke že kupili 6000 vstopnic. Za uvodno z Belorusijo je po zadnjih podatkih prodanih 3000 vstopnic.

Danes so prireditelji prvenstva pripravili še zadnji medijski dogodek, druženje s selektorji in kapetani sodelujočih ekip. Največ zanimanja je bilo namenjeno Rusom, ki so prvi favoriti skupine, verjetno pa tudi celotnega prvenstva, ter seveda domači ekipi in njenim prvim tekmecem Belorusom.

Selektor Slovenije Alberto Giuliani pravi, da ni nič novega v ekipi, kar je dobra novica. "Pripravljeni smo. Seveda je nekaj manjših težav, a razmišljamo kot ekipa, pripravljeni smo na igro. Prva tekma je vedno težka, še posebej na tako velikem tekmovanju in če igraš doma. Z njimi smo že igrali, a to je zdaj nova ekipa, ker imajo tri nove igralce. So na višji ravni, mi pa bomo morali igrati bolje, da jih premagamo."

Vlogo prvega favorita v skupini in tudi širše na prvenstvo je Giuliani podelil Rusom. "A mi se s tem ne smemo obremenjevati, pomembno bo, da nam bo ob pomoči navijačev uspelo. Slovenski navijači znajo biti zelo spodbudni, lahko nas zelo razbremenijo."

Prvi slovenski nasprotnik pa bo Belorusija, njen kapetan Sjarhej Busel je prepričan, da bo njegova ekipa v Stožicah prikazala dobro odbojko. "Pripravljeni smo na to tekmo in na celotno prvenstvo. Kot ekipa smo že prikazali dobro odbojko, upam, da bo na EP še boljša. Slovenija ima nekaj igralcev na vrhunski ravni, težko bo proti njim, je pa dobro, da z njimi igramo že prvo tekmo."


Finska je neznanka, a po pričakovanjih tekmecev se bo predstavila z močno zasedbo. Slovenija bo z njo igrala drugo tekmo v soboto, njen selektor Joel Banks pa pričakuje dobro tekmo s Slovenijo in tudi dobro celotno tekmovanje. "Slovenija in Rusija sta favorita, a vse tekme bodo zanimive. Zavedamo se pomena prve tekme s Severno Makedonijo, zmaga bi bila zelo pomembna," pravi Banks.

Finci bodo imeli tudi dobro podporo s tribun, po napovedih se v Slovenijo na EP v odbojki odpravlja več kot 2000 njihovih rojakov. "Preden smo se odpravili sem, se je govorilo o 2000 navijačih. To je na Finskem že tradicija, da gredo spodbujat svojo ekipo. Upam, da nam bo to pomagalo, dobro vzdušje je vedno pomembno, odbojka pa je na Finskem zelo vpliven šport."

Brez tako številčne podpore bodo Rusi, ki pa bodo imeli na plečih odgovornost branilke naslova in statusa prvega favorita. Čeprav sta tako selektor Tuomas Sammelvuo kot kapetan Igor Kobzar poudarjala, da je takšne vloge treba potrditi na terenu, ne le na papirju, pa bo Rusija vseeno ekipa, proti kateri bodo vse ekipe igrale s 110 odstotki, kot je dejal selektor.

"Prišli smo včeraj, malo smo se razgledali po mestu. Všeč nam je, mesto je lepo, tudi dvorana je super. Kar pa se tiče odbojke: pripravljali smo se tri tedne in smo pripravljeni, da začnemo EP. Za nas je to le eno od tekmovanj v tem letu. Za zdaj razmišljamo le o prvi tekmi s Turki, potem pa naprej," je dejal ruski kapetan Kobzar.

O pritisku noče razmišljati, prav tako se ne obremenjuje s Slovenijo. "Seveda veljamo za favorite, toda na EP je veliko močnih držav. Na zadnjih EP je bilo nekaj nepričakovanih izidov, vsak lahko premaga vsakogar. Slovenija je zelo močna, ob domačih gledalcih pa bo ta tekma zelo zanimiva."

Tekma med Slovenijo in Rusijo, ki bo po pričakovanjih slovenskih ljubiteljev odbojke odločala o prvem mestu v tej skupini, bo zadnja slovenska v predtekmovanju v sredo, 18. septembra.

Značke: odbojka, ep

Članki iz rubrike