Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
11.03.2016 21:26:20
Deli članek:

Calcitu Ljubljani dvojna zmaga v Mariboru

Arsen Perić

Odbojkarice Calcita Ljubljane so v prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja srednjeevropske lige v Mariboru premagale Novo KBM Branik s 3:1 (-23, 14, 19, 18). Z zmago so tudi prevzele vodstvo modri skupini 1. DOL za ženske.

Tekma med mariborskimi in ljubljanskimi odbojkaricami je imela dodatno veljavo, saj ni odločala le o tem, katera ekipa se bo uvrstila v finale srednjeevropske lige, ampak tudi za točke državnega prvenstva. Uspešnejše so bile odbojkarice Calcita, ki so z zmago uvrstile v sobotni finale, s tremi točkami pa na lestvici modre skupine državnega prvenstva za točko prehitele Novo KBM Branik. Junakinja tekme je bila neustavljiva Olivera Kostič, medtem ko v mariborski ekipi Iza Mlakar ob nekaterih nerazpoloženih soigralkah sama ni zmogla bremena.

Za presenečenje so v mariborski ekipi poskrbeli že med ogrevanjem, ko je na trenerski klopi sedel Bruno Najdič. Nekdanji trener mariborskih odbojkaric in selektor reprezentance je ekipo vodil namesto obolelega prvega trenerja Sebastijana Škorca.

Ekipa Calcita je tekmo začela silovito, po nekaj uspešnih napadih je povedla 8:2 in 13:6. Po neugodnih začetnih udarcih Marine Cvetanović so Mariborčanke dosegle šest točk zapored, se tekmicam približale na točko, pri 18:17 pa prvič v nizu povedle in z zbrano igro v končnico osvojile niz. V nadaljevanju tekme so več od igre imele gostje, ki so po neuspešnih napadih in slabem bloku mariborskih odbojkaric točke osvajale v serijah. Povedle so 14:8 in 20:10 in do konca niza prek neustavljive Kostićeve brez težav osvojile niz.

Ljubljančanke so tudi v tretjem nizu prikazale poletno igro, še zlasti uspešne so bile v napadu in bloku in povedle so 7:4. Sledil je neverjeten preobrat, ki ga je "zakrivila" Mlakarjeva. Korošica je sijajno izvajala začetne udarce, nato pa v napadu dosegala točke kot za stavo. Mariborčanke so z delnim izidom 10:0 povedle 13:7 in nato 16:10. Namesto da bi nadaljevale z uspešno igro, so začele grešiti in gostje so, predvsem prek razpoložene Kostićeve, dosegle kar devet točk zapored za vodstvo 19:16 in ga ob zmedeni igri domače vrste do konca niza še povišale.

V uvodnih minutah četrtega niza se je razigrala Slavina Koleva, ki je bila najbolj zaslužna za vodstvo 16:13 ob drugem tehničnem odmoru. Ko se ji je v napadu z učinkovitostjo pridružila še Kostićeva, je prednost državnih prvakinj naraščala, pri njihovem vodstvu 23:16 pa je bil na dlani, da je tekma odločena.

Ljubljančanke se bodo v finalu pomerile z odbojkaricami Linamarja Bekescabaija, ki so bile v madžarskem obračunu boljše od Vasasa iz Budimpešte s 3:1 (-19, 24, 19,21). Sobotni zaključni dvoboj se bo začel ob 19. uri.

Nova KBM Branik - Calcit Ljubljana 1:3 (-23, 14, 19, 18)
Maribor - Dvorana Lukna. 400 gledalcev. Sodnici: Viktorini (Slovaška) in Kramar (Hrvaška).
Nova KBM Branik: Mlakar 19, Blagne 1, Kaučič 4, Sužnik, Cvetanović 10, Ammerman 3, Vovk, Najdič 4, Planinšec 4, Sobočan, Pintar, Eržen.
Calcit Ljubljana: Grudina 6, Božič, Vrhovnik, Igličar, Forštnarič, Kučej 13, Kostić 28, Hribar, Jerala, Turk, Potokar 7, Koleva 14, Van De Vyver 5.