Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
11.03.2016 11:20:54
Deli članek:

Proti Gajserju tudi Katanec

Benjamin Žgank

Slovenski motokrosist Tim Gajser je v začetku sezone eno najbolj vročih imen v svetovnem prvenstvu. Toda zmagovalec uvodne dirke v Katarju in drugi z druge na Tajskem bo kljub mednarodnim uspehom nastopil tudi na domačih dirkah, za uvod ga v nedeljo čaka prva v državnem prvenstvu v Brežicah.

Gajserjevi nastopi bodo tako dodaten mik za vse ljubitelje tega športa, ki so lahko najboljšega slovenskega dirkača letos že spremljali prek televizijskih zaslonov na dveh precej oddaljenih dirkah.

Koledar dirk za DP 2016
13. marec: Brežice 
24. april: Slovenske Konjice 
27. april: Semič 
22. maj: Mačkovci 
21. avgust: Zabok, Hrvaška (skupna dirka Slovenije in Hrvaške) 
18. september: Šentvid pri Stični (skupna dirka Slovenije in Hrvaške) 
9. oktober: Orehova vas

"Motorji bodo enaki kot na SP, imam tovarniške motorje za treninge. Vesel sem, da bom nastopal na slovenskih tleh. Motokros gre zelo naprej, spremljati ga je začelo veliko ljudi in komaj čakam, da bom pred slovenskimi navijači nastopal na domačih tleh," je na novinarski konferenci v Ljubljani po vrnitvi s Tajske dejal Gajser o domači sceni.

Tradicionalno se državno prvenstvo v motokrosu začenja v Brežicah oziroma na stezi, ki leži tik ob vasi Prilipe. Gajserju, svetovnemu prvaku razreda MX2 in trenutno drugemu v seštevku elitnega razreda MXGP, pa se bodo pridružili še drugi najboljši Slovenci, med njimi tudi Klemen Gerčar, Peter Irt, Theo Urbas in Toni Mulec.

Med tistimi, ki bodo v nedeljo vzbujali precej pozornosti, bo tudi Ian Oskar Katanec. Sin nogometnega selektorja, za katerega je to četrta sezona v državnem prvenstvu, je že v lanskem seštevku DP končal kot tretji, za Gajserjem in Tonijem Mulcem, pri čemer velja dodati, da Gerčar in brata Irt v tem tekmovanju niso redno nastopali. Zdaj že 21-letni Ian Oskar, ki sicer že drugo sezono tekmuje na Yamahi (začel je s Hondo) in drugo sezono v odprtem razredu, drugače pa zastopa društvo MK Slovenj Gradec, se je na letošnjo sezono zelo skrbno pripravil. Treniral je vso zimo, pripravljal se je tudi v Španiji in Italiji, kjer je vadil tudi z nekdanjim voznikom svetovnega prvenstva in zmagovalcem kar nekaj dirk v najvišjem razredu, Dancem Brianom Jørgensenom, ki ima zdaj svojo šolo motokrosa. Po oceni poznavalcev je letos pokazal precejšen napredek in bi lahko posegel visoko tudi v konkurenci evropskega prvenstva, v kateri bo letos tekmoval.

Dirke se bodo v nedeljo začele že ob 11. uri. Najprej se bodo pomerili veterani in najmlajši, nato pa sledijo vožnje v kategorijah MX85, MX 125, MX R3, MX2 in MX open, tako da bo veliko akcije ves dan. Prva dirka kategorije MX2 in MX open, v kateri bodo nastopili največji zvezdniki, bo na sporedu ob 14.05, druga in tudi zadnja vožnja, s katero se bo končala dirkaška nedelja, pa ob 17. uri.