Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
01.09.2015 13:18:57
Deli članek:

Mladinci trenirajo tudi ob polnoči

Nikola Miljković

Čez deset dni se bo v Mehiki začelo svetovno mladinsko prvenstvo tudi s slovensko udeležbo, ki so si jo naši mladinci zagotovili v majskih kvalifikacijah, njihove priprave na veliko tekmovanje pa so že v polnem teku.

Po začetnih dneh, ki so bili namenjeni predvsem fizični pripravi, zdaj varovanci Iztoka Kšele natanko en teden pred napornim potovanjem čez lužo največ časa namenjajo uigravanju ekipe z različnimi tekmeci, čim bolje se bodo skušali pripraviti tudi na časovno razliko, ki z Mehiko znaša kar devet ur. Tekme bodo igrali ob enajsti uri zvečer po slovenskem času, zato so tudi urniki treningov temu primerni. Trenutno je na treningih petnajst mladih odbojkarjev na čelu z Janom Kozamernikom in Tončkom Šternom, ki sta poleti nekaj časa preživela tudi v članski izbrani vrsti, v teh dneh pa se bo seznam skrčil na dvanajst tistih, ki bodo naslednji torek prek Pariza in mehiške prestolnice odpotovali na sever države v Mexicali. "Do zdaj smo odigrali pet trening tekem z močnimi nasprotniki. Igra je seveda nihala, kar je za ta čas pričakovano, morali bomo izboljšati vse elemente igre, še posebej se bomo posvečali servisu in njegovemu sprejemu, ki sta osnova za dobro igro," je prve pripravljalne tekme ocenil Kšela. Mladinci so med drugim gostovali v Murski Soboti, kjer jih je ekipa Panvite Pomgrada premagala s 3:0, včeraj pa so se pomerili še z ekipo Posojilnice Dob in klonili z 1:3.


PRILOŽNOST ZA MAŠČEVANJE
Izkušeni strateg je že pred dnevi poudaril, da bo zelo težko izbrati tiste fante, ki bodo zastopali barve Slovenije, to pa se je potrdilo tudi v zadnjih dneh, saj je motivacija vseh na zelo visoki ravni. "Vsi fantje so maksimalno motivirani na vseh treningih, vsi imajo svoje kvalitete in seveda tudi pomanjkljivosti. Za končno dvanajsterico se bo težko odločiti, odločali pa se bomo na osnovi videnega na trening tekmah in treningih ter tudi taktičnih potreb glede na naše nasprotnike na svetovnem prvenstvu," je dodal Kšela.

Slovenci bodo imeli v skupini dve zelo zahtevni tekmici, Italijo in Francijo, ki jim je na zadnjem evropskem prvenstvu odščipnila bronasto kolajno, tretja tekmica pa bo Japonska. "Začeli smo proučevati italijansko in francosko igro. Kvaliteta teh dveh nasprotnic je odbojkarskim poznavalcem dobro znana, z obema smo že igrali. Tekmi smo sicer izgubili, vendar smo prepričani, da se lahko z obema enakovredno kosamo in ju tudi presenetimo. Večja neznanka je Japonska, ki pa jo bomo spoznali na prizorišču dogajanja in se nanjo ustrezno pripravili," je ocenil igro nasprotnikov. Neznanka je tudi to, kako se bodo slovenski mladeniči prilagodili na časovno razliko, da bi bil šok manjši, se je strokovno vodstvo odločilo, da nekoliko spremeni bioritem: "Fantom zbijamo bioritem z različnimi urami treningov, ki jih bomo poskušali čim bolj približati uram tekem v Mehiki, zato bomo veliko treningov opravili okoli polnoči. Da bomo premagali časovno razliko, si bomo po posvetu z zdravnikom pomagali tudi s hormonom melatonin, ki pomaga pri uravnavanju spanca."