oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

rp, mč
rp, mč
0 01.09.2015 12:10:17

Janja Garnbret svetovna mladinska prvakinja v balvanih

foto SYCT
Kadetinja Janja Garnbret si je na svetovnem mladinskem prvenstvu v italijanskem Arcu priplezala naslov svetovne mladinske prvakinje v balvanskem plezanju. Slovenski uspeh sta z bronastim odličjem dopolnila Vita Lukan med starejšimi deklicami in mladinec Anže Peharc.

Prvenstvo je v petek s kvalifikacijskimi in polfinalnimi nastopi odprla balvanska preizkušnja. V ponedeljkov finale se je uvrstilo pet Slovencev. Kadetinja Janja Garnbret (Šaleški AO) je bila znova nepremagljiva in je letošnjim naslovom evropske mladinske prvakinje v balvanskem in težavnostnem plezanju ter evropske podprvakinje v težavnostnem plezanju dodala še balvansko zmago na svetovnem mladinskem prvenstvu.

"Glede na to, da je bilo letos prvič organizirano svetovno mladinsko prvenstvo tudi v balvanih, sem na tekmo odšla brez pričakovanj. Moj cilj je bil odplezati vse balvane zbrano in po svojih najboljših močeh. Vesela sem, da mi je uspelo osvojiti naslov svetovne prvakinje," je povedala Garnbretova, ki je v zahtevnem finalu za seboj pustila drugouvrščeno Margo Hayes iz ZDA in Italijanko Asjo Gollo na tretjem mestu.

Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) se je kljub malce smole, ki ji je odnesla srebro, veselila bronaste kolajne v kategoriji starejših deklic, svoje prve z največjih tekmovanj, s katero je za mesto izboljšala uvrstitev na evropskem mladinskem prvenstvu v balvanskem plezanju."Na svetovno prvenstvo v Arco sem odšla sproščeno, z željo odplezati kar se da dobro. Vesela sem bila uvrstitve v finale, kjer je moje plezanje zadostovalo za tretje mesto. Ta uspeh mi je dal dodaten zagon za treninge vnaprej," je vtise strnila Lukanova. Zmagala je Američanka Ashima Shiraishi, drugo mesto pa je osvojila Rusinja Elena Krasovskaja. Svoj doslej najboljši rezultat je s šestim mestom v isti kategoriji dosegla Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor).

Anže Peharc (AO PD Kranj), aktualni evropski mladinski prvak v balvanskem plezanju, je na svetovnem mladinskem prvenstvu osvojil bron v močni konkurenci mladincev; bolje sta plezala le zmagovalec Južnokorejec Jongwon Chon in drugouvrščeni Francoz Nicolas Pelerson. "Na svetovno prvenstvo sem se odpravil brez večjih obremenitev, saj sem vedel, da sem zelo dobro pripravljen. S svojim plezanjem sem bil zelo zadovoljen in menim, da sem pokazal svoj maksimum. Končni rezultat mi je dal še dodatno potrditev dobrih treningov in veliko motivacije za naprej," je bil zadovoljen Peharc.

anze peharc janja garnbret vita lukan
foto SYCT

V finalu je nastopila tudi Julija Kruder (ŠPO PD Celje Matica), ki je osvojila šesto mesto v močni konkurenci mladink, kjer je pred drugouvrščeno Japonko Miho Nonaka in tretjeuvrščeno Avstrijko Jessico Pilz zmago slavila Srbkinja Staša Gejo.

"S plezanjem in doseženimi rezultati na balvanski tekmi v Arcu sem zelo zadovoljen. Konkurenca je zares močna, zato je zame vsaka uvrstitev med prve tri na tej tekmi vrhunski rezultat. Vesel sem, da je to uspelo trem našim tekmovalcem," je po tekmi dejal Anže Štremfelj, selektor slovenske mladinske reprezentance, ki jo danes že čakajo kvalifikacije v težavnostnem plezanju, v katerih bodo Slovenci nastopili z 18-člansko ekipo. Finale težavnosti bo v soboto, 5. septembra, tekme v hitrosti pa so na sporedu dan prej.

Članki iz rubrike