Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
19.11.2014 09:52:07
Deli članek:

Kozamernik: Z dobrim servisom lahko ACH preseneti

ACH Volley bo danes ob 20. uri v dvorani Tivoli odigral svojo prvo domačo tekmo lige prvakov v letošnji sezoni, v goste pa prihaja poljski velikan Asseco Resovia.

Jan Kozamernik se je pred prvim domačim dvobojem zdel kot pravšnji sogovornik. Res je, da ima ACH Volley v svojih vrstah nemalo izkušenih odbojkarjev, Matija Pleško jih med drugim šteje še enkrat toliko kot mladi bloker. Toda Ljubljančan je predstavnik nove generacije ACH Volleyja. Tiste, ki skuša s pravim pristopom rešiti vse prej kot majhno finančno luknjo, ki je v klubu nastala v zadnjih letih in ki si je pred začetkom sezone kljub temu prizadevala, da bi ohranila konkurenčno ekipo. Vsi tisti, ki so mislili, da se bodo oranžni zmaji opekli že v državnem prvenstvom, kaj šele med evropsko smetano, so se morali ugrizniti v jezik. 


Dvanajst zmag na dvanajstih tekmah in poraz z Berlinom, ki se ga ni treba sramovati, je njihov dozdajšnji izkupiček. Kozamernik, ki bo na božični večer dopolnil devetnajst let in ki je še lani igral v drugi slovenski ligi, je eden najvidnejših članov ekipe. In kako 203 centimetre visok bloker pričakuje današnji obračun s poljskimi velikani? »Tempo je bil v zadnjih dveh tednih res hud, odigrali smo namreč ogromno tekem, ni bilo časa, da bi veliko razmišljali o tekmi lige prvakov. Mislim pa, da smo dobro pripravljeni, in naredili bomo vse, da bi presenetili tekmeca,« je bil po včerajšnjem dopoldanskem treningu optimističen in odločen Kozamernik. Tako kot njegovi soigralci tudi on obžaluje priložnost vsaj za kakšno točko, ki je v Berlinu v prvem krogu splavala po vodi predvsem v končnicah nizov, nato pa so v četrtem povsem popustili. »Začeli smo res sproščeno, saj smo se zavedali, da so na papirju boljši od nas in da ne moremo ničesar izgubiti. Žal se nam ni izšlo. Tokrat bomo svojo priložnost za kakšno presenečenje iskali predvsem z dobrim sprejemom, seveda pa bomo skušali izkoristiti vsako priložnost, ki nam jo bo nasprotnik podaril,« se je na poljskega tekmeca ozrl Kozamernik in dodal: »Naš začetni udarec bo na tej tekmi še kako pomemben. Na drugi strani bo stal odličen korektor Jochen Schöps, sicer pa Poljaki nimajo kakšnega posebej izstopajočega zvezdnika. So zelo močna ekipa na vseh položajih.«

Šmuc: Igranje v Tivoliju je velika prednost
Da imajo oranžni zmaji tudi na današnji tekmi visoke cilje, pa čeprav je Asseco Resovia ogromen favorit, je potrdil tudi trener Tomi Šmuc, ki se veseli predvsem dejstva, da bodo tekmo odigrali v Tivoliju, kjer vsakodnevno tudi trenirajo: »Tivoli je naša dvorana, kjer treniramo in igramo tekme v državnem prvenstvu in pokalu. Zagotovo bo to naša prednost, še posebno če bo dvorana polna. Navijači so lahko naš dodatni igralec, ni treba poudarjati, da jih želimo čim več.« Nekdanji reprezentančni podajalec je še ocenil nasprotno zasedbo: »Kaj reči. Strašna zasedba, izredno kakovostni tujci in domači reprezentanti. Vemo, kaj na Poljskem pomeni odbojka, tam so doma svetovni prvaki, tam imajo tudi eno najmočnejših lig v Evropi. Zagotovo nas čaka spektakel. Zmaga nad njimi bi bila presenečenje, toda mi se zagotovo ne bomo predali pred tekmo.«

PRESKOK KOT PRAVA MOTIVACIJA

Za Kozamernika bo današnja tekma prav posebno doživetje, saj bo tako kot še nekateri drugi njegovi soigralci prvič zaigral v ligi prvakov pred domačim občinstvom. »Res je sicer, da smo že igrali v domači dvorani, vendar ne evropske tekme in ne pred večjim številom navijačem. Kar zadeva slednje, ne vem, kaj naj pričakujem, slišal sem, da se vstopnice dobro prodajajo, in upam, da bomo res imeli glasno podporo,« upa naš sogovornik, ki je na zadnji tekmi državnega prvenstva kot bloker dosegel največ točk na tekmi, kar 13, tudi na prvi tekmi lige prvakov je bil med najboljšimi posamezniki. Preskok je bil nedvomno velik, toda ... »Zame je vedno predstavljal neki izziv in dodatno motivacijo, da se dokažem. Odbojki in treningom sem se še bolj posvetil in za zdaj je vse izjemno pozitivno. Vedno sem imel željo, da v Sloveniji zaigram za ACH, saj sem že kot majhen otrok gledal njihove tekme,« je razkril Kozamernik, ki se je s tem športom začel ukvarjati šele ob koncu osnovne šole. Kljub pisani zasedbi v ekipi, ki domuje pod Rožnikom, pa dodaja, da vlada res pozitivno vzdušje, kar se pozna tudi na tekmah. Pred dnevi pa so aktualni prvaki predstavili promocijski video, ki prikazuje zgodbo o poti iz brezna. »Mislim, da je bila to poteza v pravo smer, saj je v odbojki premalo promocije in premalo pozornosti. Vesel sem, da je spot naletel na tako dober odziv,« je za konec še povedal Kozamernik. 

KDO JE ASSECO RESOVIA RZESZOW?
Poljaki so stari znanci v deželi na sončni strani Alp, tu so namreč gostovali v sezoni 2009/10, ko se je ACH Volley uvrstil na zaključni turnir lige prvakov, čeprav je s Poljaki obakrat izgubil v skupinskem delu. S šestkratnimi poljskimi prvaki, z desetimi zmagami na desetih tekmah so trenutno na prvem mestu, so se pomerili tudi leta 2012 v pokalu CEV, tudi takrat so bili Poljaki obakrat boljši. Poljaki imajo mednarodno pisano zasedbo: Američana Paula Lotmana in Russella Holmesa, nemškega korektorja Jochena Schöpsa, Bolgara Nikolaja Penčeva, Čeha Lukaša Tichačeka, občasnega srbskega reprezentanta Marka Ivovića, trener Andrzej Kowal pa lahko računa še na Poljake Rafala Buszeka, Dawida Konarskega, Fabiana Drzyzgo, Krzysztofa Ignaczaka in Piotra Nowakowskega, slednja sta tudi že igrala v Tivoliju.