Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
23.08.2014 19:39:06
Deli članek:

Izjemno: mlade junakinje v finalu EP!

Kakšen dan za slovensko odbbojko! Mladinke so v polfinalu evropskega prvenstva v estonskem Tartuju premagala Grčijo s 3:0 (16, 21, 16) in bodo jutri zlato kolajno naskakovale zlato proti reprezentanci Srbije.

Da se varovanke Jožeta Časarja niso ustrašile velikega izziva pred sabo, je pokazal že prvi niz, ki ga je začela sedmerica deklet, ki je največje breme nosila celotno prvenstvo, in sicer Eva Mori, Nika Markovič, Ela Pintar, Anita Sobočan, Lana Ščuka, Katja Mihevc in na mestu proste igralke Maja Pahor. Tekmici sta bili izenačeni le do izida 4:4, ko se je v vrstah Grkinj poškodovala Anna Kalantace, kar jih je vrhlo s tira. Ta padec koncentracije so igralke v belih dresih tudi izkoristile. Trd grški oreh pa so slovenska dekleta tudi s pomočjo maloštevilčnih, a zato nič manj glasnih navijačev, dokončno strla s serijo treh zaporednih blokov in uspešno zaključenim napadom Nike Markovič, ko je prednost znašala že velikih osem točk. Piko na i zmagi v prvem nizu je z asom postavila Lana Ščuka (25:16).



Seveda je bilo težko pričakovati, da bodo slovenska dekleta nadaljevala v takšnem tempu, sploh ker so Grkinje znane po tem, da se ne predajejo kar tako in ker njihova najučinkovitejša igralka skupinskega dela Anthi Vasilantonaki v prvem nizi ni pokazala veliko, oziroma so jo nasprotnice odlično zaustavile. Izid je bil tako sredi niza izenačen na 14:14, po dveh uspešnih napadih Lane Ščuke pa so šle slovenske odbojkarice na drugi tehnični odmor z dvema točkama prednosti. V končnici niza so Grkinje mrzlično skušale ujeti nasprotnice, pri tem pa jim ni uspelo ohraniti mirne glave, po dveh zporednih napakah (23:18) so slovenska dekleta imela lepo priložnost za zmago v 2. nizu, kar je Eva Mori tudi izkoristila.

Le še niz, en niz je tako dekleta ločil od zgodovinskega uspeha slovenske odbojke in prve kolajne za slovensko odbojko na velikih tekmovanjih. Dekleta so uspela ohraniti mirno glavo, pokazati vse svoje znanje in predvsem uživati v odbojki. Že začetek odločilnega niza je bil odličen, po začetnih udarcih Anite Sobočan, novopečene članice Nove KBM Branika so Slovenke prišle do vodstva 4:0, s tem pa se njihova premoč na igrišču ni končala. Ravno nasprotno. Z izjemno mero borbenosti so tekmice dobesedno odpihnile z igrišča in pokazale tisto zmagovalno miselnost, o kateri je pred tekmo govoril selektor izbrane vrste. Zmagovalno točko je prispevala Nika Markovič. Jutri bo dan, ko bo ta generacija deklet naskakovala evropski naslov!



Izjavi po tekmi

Jože Časar, selektor: "Bilo je težko, saj smo na ramenih nosili veliko breme. Vsi so nam pripisovali vlogo favoritov. Grčija je močna ekipa, toda v zadnjem letu je naša reprezentanca zelo napredovala. Veselim se že derbija za zlato s Srbijo. Mislim, da so one tiste, ki bodona tej tekmi pod pritiskom, saj na turnirju še niso izgubile niza."

Eva Mori: "Po navadi proti Grčiji igramo zelo težko, toda danes smo se držale vseh navodil in zmagale s 3:0. Občutek je res poseben. Kar pa zadea finale - Srbija je odlična ekipa in težko je napovedati rezultat. Bomo videli jutri."



Slovenija - Grčija 3:0 (16, 21, 16)

Slovenija: Mori 7, Mijoč, Zbičajnik, Đukić, Mihalinec, Markovič 10, Mihevc 4, Pintar 4, Ščuka 15, Sobočan 8, Blažič, Pahor.
Grčija: Vasilantonaki 9, Papazglu, Drakulidu, Papadopulidu 1, Fakopulidu 6, Psoma 9, Kalantace 5, Kokinaki, Giangelu 4, Kastanu, Ksantopulu, Diala.


Zaključni boji EP (Tartu, Estonija)

Polfinale: Srbija - Turčija 3:0 (21, 21, 12), Slovenija - Grčija 3:0 (16, 21, 16)
Tekma za 3. mesto: Turčija - Grčija (nedelja, 15.30)
Finale: Slovenija - Srbija (nedelja, 18.00)