Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/pu
STA/pu
23.08.2014 16:35:26
Deli članek:

Državni rekord in četrto mesto Odrove

arhiv Ekipe

Slovenska plavalka Tjaša Oder je na evropskem prvenstvu v Berilnu postavila nov državni rekord na 1500 metrov prosto in osvojila četrto mesto, Klinarjeva na 200 metrov delfin obstala v polfinalu.

Anja Klinar je v polfinalu dosegla skupno 11. čas na 200 metrov delfin in ostala brez finala. Klinarjeva je plavala 2:10,76, najhitrejša polfinalistka je bila Španka Mireia Belmonte Garcia z 2:06,53.

Uspešnejša je bila Tjaša Oder, ki je razdaljo 1500 metrov prosto preplavala v času 16:11,17, zmagala je Španka Mireia Belmonte Garcia pred Madžarko Boglarko Kapas in Italijanko Martino Rito Caramignoli.

"Prvih 500 metrov smo bile kar skupaj, čeprav druge strani nisem videla. Po 500 metrih sem potegnila, ujela drugo Italijanko na sosednji progi, a so nekatere tekmice bolje stopnjevale in mi ušle naprej. Na koncu sem seveda iz sebe potegnila vse, kar sem mogla," je napeto "dirko" komenitirala Odrova.

Kljub vsemu je bila Odrova, ki je najprej stagnirala leto dni zaradi poškodbe in nato v naslednjem letu trenirala manj zaradi mature, zadovoljna z največjim uspehom v članski kategoriji in kar sedem sekund izboljšanim državnim rekordom, s katerim je leta 2011 v Limi postala mladinska svetovna prvakinja.

"Izid je res zelo dober. Res pa je, da je četrto mesto morda malo nehvaležno, a izid 16:05 in medalja zame danes nista bila povsem realna. Mislim, da je tudi to vrhunsko, saj četrtega mesta nisem pričakovala," je bila menila 20-letna Korošica in dodala, da se pozna, da je v ZDA malo več delala na hitrosti. "A zelo pomembno je, da sem tudi tukaj v zadnjih mesecih z Gorazdom (Podržavnikom op. p.) naredila veliko na vzdržljivosti."

Za slovensko rekorderko se je prvenstvo končalo z dvema državnima rekordoma in dvema finaloma. Že v nedeljo se vrača v Slovenijo in takoj nato potuje na študij na univerzo v Arizoni, kjer se je že začel semester. Nastop na decembrskem svetovnem prvenstvu v Dohi je za Ravenčanko še vprašljiv, saj ima ravno v istem decembrskem tednu na fakulteti tudi zaključne izpite.


DOPOLDANSKA PREDTEKMOVANJA

Naša plavalna odprava si je dopoldne priborila še tretji polfinalni nastop. Ob Damirju Dugonjiću, ki bo plaval v finalu na 50 m prsno in Tjaši Oder, ki bo nastopila v finalu na 1500 m prosto, si je polfinale na 200 m delfin s sedmim dosežkom predtekmovanja - 2:10,63 - priborila še Anja Klinar.

Klinarjeva je po tekmi povedala, da je nastopila zelo sproščeno in meni, da ima še nekaj rezerv, ki bodo morda zadostovale tudi za nedeljski finale.

"Zelo sem zadovoljna. S trenerjem sva si želela izid okrog 2:10 in to mi je uspelo. Plavala sem z lahkoto, bila sem sproščena in popoldan bom skušala še nekaj iztisniti. Vesela sme polfinala, zdaj pa bo nekaj odvisno tudi od tega, kako bodo plavale tekmice. Zase upam, da bom nekaj hitrejša in da se mi bo morda uspelo uvrstiti v finale. A s tem se niti ne obremenjujem. Vesela sem, da mi je uspelo priti do solidnega izida, ki je še vedno dovolj za evropski polfinale. Glavni cilj bo plavati hitreje kot zjutraj," je 26-letna Jeseničanka,ki brani barve radovljiškega kluba.

Slednja se je po lanski poškodbi, ko je morala izpustiti tudi svetovno prvenstvo, vrnila v bazene šele po šestih mesecih premora in resneje začela s treningi spomladi. Na začetku je bil pod vprašajem celo nastop v Berlinu, kasneje pa so se izidi vendarle začeli vzpenjati, zato je bila uspeha med elito Stare celine še toliko bolj vesela.

V predtekmovanju je na 50 m prsno nastopila še Tjaša Vozel in z 32,20 zasedla 24. mesto. Zanimivo je, da bi njen letos najboljši izid 31,82 zadostoval za popoldansko plavanje med najboljšimi 16 Evropejkami.

V nedeljo bo Slovenijo na 400 m prosto zastopala še Gaja Natlačen.

arhiv Ekipe