Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
12.07.2014 17:17:12
Deli članek:

Ne Francozi, Avstralci v Firence

FIVB

Saj ni res pa je. Veliki favoriti druge skupine svetovne lige, Francozi, ki so na trinajstih tekmah kar enajstkrat zmagali, so pokleknili na zadnji stopnici. Pred domačimi gledalci so jih s 3:2 premagali Avstralci, ki so se tako pridružili veliki peterici svetovne odbojke.

Pred začetkom zaključnega turnirja druge skupine je bilo jasno, da so Francozi tisti, ki so med štirimi ekipami v vlogi absolutnega favorita. To so na svoji prvi tekmi turi potrdili in najprej premagali Belgijce, nakar je danes sledil še finalni obračun z domačini. S tistimi, ki so v svetovni ligi nazadnje igrali leta 1999, s tistimi, ki so v svoji skupini osvojili zadnje mesto, a so se v polfinale uvrstili zgolj zaradi tega, ker so gostili turnir. In s tistimi, ki bi morali po vsej športni logiki pasti kot domine.

Edgar in veronski dvojec

A tekma v Sydneyju je pokazala, da je potrebno vlogo favoritov potrditi, nekaj kar Francozom ni uspelo kljub izjemni ekipi in odličnim posameznikom, ki jih imajo na voljo. Avstralci so imeli predvsem razpoloženega 212 centimetrov visokega Thomasa Edgarja (24 točk), ki si kruh služi v Južni Koreji, dve pomembni vlogi v tej izbrani vrsti pa igrata tudi soigralca Mitje Gasparinija pri Veroni, Adam White in Aidan Zingel. Tekma, ki je trajala dve uri, se je po srditem boju in zaključni točki njihovega najučinkovitejšega moža končala s 3:2 (20, -22, 22, -23, 14).