Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
12.07.2014 16:58:37
Deli članek:

Thorpe odkrito o depresiji in homoseksualnosti

Nekdanji odlični avstralski plavalec in olimpijski zmagovalec Ian Thorpe, ki se je zadnjih nekaj let bojeval z depresijo je vendarle priznal tisto, kar je dolgo časa zanikal. Svojo istospolno usmerjenost.

Bil je junak olimpijskih iger v Sydneyju (2000) in Atenah (2004). Bil je junak avstralskih src. In bil je izjemen športnik. A po velikih uspehih, ki jih je začel dosegati še v najstniških letih, ob nastopu na domačih olimpijskih igrah jih je namreč štel zgolj osemnajst let, ob prvih dveh zlatih s svetovnih prvenstev pa še dve leti manj, kaj kmalu ni več našel pravega motiva in veselja v bazenu. Po njegovem mnenju je dosegel vse. Devet olimpijskih kolajn, od tega pet zlatih in enajst odličih največjega leska s svetovnih prvenstev pri zgolj dvaindvajsetih letih je res poklona vreden dosežek.

Vse bolj na očeh javnosti

Vse od takrat se je bojeval z depresijo. Najprej čisto potiho, nato vedno bolj in vedno bolj na očeh javnosti. Kmalu po tem, ko je rekel, da ima dovolj, je postala njegova postava vse manj atletska, vse manj je spominjal na nekdanjega šampiona in že takrat so se pojavila ugibanja o tem, kaj se pravzaprav s priljubljenim Torpedom dogaja. Pred olimpijskimi igrami je razveselil mnoge, ko se je spet vrgel v bazen in napovedal vrnitev, čeprav mu to ni ravno uspelo. In nato se je začelo. Pogosti obiski v bolnišnici, poškodbe, depresija. Svoje razmišljanje je predstavil v avtobiografiji This Is Me (To sem jaz), a očitno je pozabil dodati še eno poglavje. Tisto, ki ga je dolga leta zanikal.

Jutri trenutek njegove resnice

Že na vrhu slave se je velikokrat soočal s vprašanji o svoj spolni usmerjenosti. Zdaj pa se je, kot vse kaže odločil, da razkrije tisto, kar ga je očitno težilo. V intervjuju z avstralskim voditeljem Michaelom Parkinsonom je po besedah avstralskih medijev razkril, da je homoseksualec, odkrito pa je spregovoril tudi o deperesiji. Intervju, ki je bil posnet prejšnji mesec, bo na avstralski televiziji premierno predvajan jutri.