© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
07.07.2024 13:50:25
Deli članek:

Šef Jonasa Vingegaarda besnel pred nedeljsko etapo: Takšne stvari ne spadajo na Tour!

Profimedia

Druga nedelja na Touru prinaša Strade Bianche znotraj Toura. Nedeljsko etapo bodo namreč začinili makadamski odseki, ki so sicer zaščitni znak tega neuradnega šestega spomenika.

Tadej Pogačar se kot dvakratni zmagovalec Strade Bianche ne bo pritoževal. Drugič je slavil letos spomladi po epskem 81 kilometrov dolgem samostojnem (po)begu. Tudi Matej Mohorič se ne bo pritoževal, navsezadnje je govora o še vedno aktualnem svetovnem prvaku v makadamkanju. Moho ima to etapo bržkone debelo podčrtano v svojem rokovniku, a podobno bi lahko zapisali tudi za Toma Pidcocka, Mathieuja van der Poela in Wouta van Aerta, ki se odlično znajdejo tudi v ciklokrosu.

Razumljivo pa je, da nad ekskurzijo po makadamu niso navdušeni vsi v elitni kolesarski karavani. Čeprav si je lanskoletni zmagovalec francoske pentlje Jonas Vingegaard v uvodnem tednu letošnje dirke privozil minuto in 15 sekund zaostanka za slovenskim kolesarskim asom Tadejem Pogačarjem, so pri ekipi Visma Lease a Bike zadovoljni s formo Danca.

Kljub temu makadamski odseki skrbijo direktorja Visme Richarda Plugga. "Takšna etapa ne spada na Tour. Zakaj bi v to dirko ponovno vnašali faktor nesreče in se preselili na makadamske ceste? Tour zaznamujejo fantastične etape in za to ne potrebujemo makadama. Gre za ostre kamne med vinogradi, brez kakršnekoli potrebe. Zdi se, da smo edini šport, ki se vrača v preteklost, namesto da bi se usmerjali v prihodnost. Seveda smo dobro pripravljeni, da rešimo vse, kar bi se lahko zgodilo. Ampak predstavljajte si, da nekdo iz prve četverice ali peterice v skupnem seštevku konča s predrto zračnico. Zakaj to počnemo," je besnel pred začetkom nedeljske etape besnel Plugge.