Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.07.2024 12:24:15
Deli članek:

Gajser drugi na dirki v Lomboku, zmaga Herlingsu

Profimedia

Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v indonezijskem Lomboku osvojil drugo mesto v elitnem razredu MXGP in povečal naskok v SP. Zmagal je Nizozemec Jeffrey Herlings. Drugi Slovenec Jan Pancar je bil 11.

V Lomboku je ta konec tedna potekala druga dirka SP v dobrem tednu na tem prizorišču. Prejšnji teden je bil Gajser tam četrti in je nekaj točk v primerjavi s tekmeci v SP izgubil, pred tem koncem tedna je imel 22 točk naskoka.

V kvalifikacijah ga je premagal le Herlings, Nizozemec pa je tudi na dirki dokazal, da mu proga - v primerjavi s prvo dirko so tokrat obrnili smer vožnje - zelo ustreza in na koncu je slavil s polnim izkupičkom 60 točk.

Danes je v prvi vožnji Gajser sicer bolje začel in po startu povedel pred Nizozemcem in svetovnim prvakom Špancem Jorgejem Pradom. Vodstvo je zadržal do 13. kroga, a ga je Herlings prehitel. Takoj zate je Gajser padel, vendar je bila prednost pred zasledovalci dovolj velika, da je ostal drugi. V predzadnjem krogu je Prado izgubil tretje mesto v boju z Nizozemcem Calvinom Vlaandernom.

Podobno je bilo v drugi vožnji, Gajser je povedel, a ga je tokrat Herlings prehitel že po nekaj zavojih. Slovenski dirkač ni mogel več blizu, z izjemo dveh ali treh krogov sredi dirke, ko je precej zmanjšal zaostanek, a je nato spet popustil. Je pa vseeno brez težav zadržal drugo mesto. Tudi v tej vožnji je bil tretji Vlaanderen, Prado pa šele peti.

Enak je bil tudi vrstni red na dirki, Gajser je za drugo mesto dobil 44 točk, Prado je bil na koncu četrti.

Drugi slovenski predstavnik v MXGP Jan Pancar je osvojil 11. mesto, potem ko je prvo vožnjo z nekaj težavami končal na 13., drugo pa je odpeljal bolje, večinoma vozil na desetem, v zadnjem krogu pa se je prebil na deveto mesto.

Konkurenca v Indoneziji je bila sicer precej osiromašena, v elitnem razredu MXGP je tako danes nastopilo le 16 dirkačev.

Gajser je po današnji dirki še povečal naskok v SP. Zdaj ima 608 točk, Prado pa 574, današnji zmagovalec Herlings se je približal Špancu, kot tretji ima 557 točk. Pancar pa je 15. s 160.

Naslednja dirka bo 21. julija v češkem Loketu.

* Izidi:
* MXGP:
- 1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Calvin Vlaanderen (Niz) ... 13. Jan Pancar (Slo);
- 2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Calvin Vlaanderen (Niz) ... 9. Jan Pancar (Slo)
- dirka skupno: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50, 2. Tim Gajser (Slo) 44, 3. Clavin Vlaanderen (Niz) 40 ... 11. Jan Pancar (Slo) 20;
- SP skupno (12): 1. Tim Gajser (Slo) 608, 2. Jorge Prado (Špa) 574, 3. Jeffrey Herlings (Niz) 557 ... 15. Jan Pancar (Slo) 160.