Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(šd)
(šd)
06.07.2021 10:12:27
Deli članek:

Gorski kolesarji pogumno v lov na Pariz 2024

Grega Stopar
Slovenska ekipa do 23 let, ki bo tekmovala na EP in SP

Reprezentanca do 23 let v olimpijskem krosu pod vodstvom selektorja Matjaža Budina sledi dolgoročnemu načrtu, katerega glavni cilj je vozovnica za olimpijske igre v Parizu leta 2024.

Selektor Budin ima v ogrodju reprezentance štiri perspektivne mladeniče, ki prvo leto nastopajo v kategoriji do 23 let. To so Jakob Klemenčič, Matjaž Lozar, Blaž Žle in Matic Kranjec Žagar. Odbor za gorsko kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije je poskrbel za zelo dobre razmere, ki bodo ekipi v pomoč pri izpolnjevanju ciljev.

"Fantje so bili še lani v mladinski kategoriji, zelo so mladi, pred seboj imajo še tri sezone v kategoriji do 23 let. Letos ni visokih pričakovanj; načrt je, da se udeležujejo tekem in si nabirajo izkušnje. Želimo delati dolgoročno, glavni cilj pa je, da imamo tudi v moški konkurenci eno kvoto za nastop na OI 2024 v Parizu. Tako bomo leti 2022 in 2023 poskusili čim bolj izkoristiti za nabiranje točk. Mislim, da nam lahko uspe," je optimističen Budin.

V avgustu reprezentanco čakata najprej nastop na evropskem prvenstvu v Novem Sadu (12.–15. 8.), potem pa še na svetovnem prvenstvu v Italiji (25.–29. 8.). Selektor o pričakovanjih: "Evropsko prvenstvo je blizu, tja bomo peljali vse te fante in še koga dodatno za motivacijo. Največ pričakujem od Klemenčiča, ki mu proga na EP bolj ustreza kot na SP, saj je bolj razgibana. Po dveh sezonah premora dobro vozi tudi Lozar, kar nas zelo veseli."

Fantje imajo zahvaljujoč dogovoru s podjetjem Proloco Trade na voljo vrhunska kolesa znamke Scott, kar je zelo pomembno. "Zelo smo zadovoljni, da je prišlo do sodelovanja, ki nam zagotavlja dobre pogoje tudi, kar zadeva preostalo opremo. Upam, da bo sodelovanje trajalo tudi v naslednjih sezonah," je pojasnil Budin.


Super pogoji in super vzdušje

Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) je v mladinski kategoriji nizal zelo dobre rezultate. Pred drugim delom sezone je povedal: "Zelo sem zadovoljen s pogoji, ki jih imamo v reprezentanci. V zadnjih letih se je gorsko kolesarstvo razvilo do zelo dobre ravni in hvaležen sem vodilnim ljudem, da so za to poskrbeli. Na EP in SP pričakujem, da si bom nabral čim več izkušenj, obe tekmi pa želim končati v krogu zmagovalca. Bolj mi ustreza proga na EP, saj ima več kratkih klancev, medtem ko ima tista na SP več daljših, strmih klancev. Ne morem pa niti mimo izjemnega vzdušja v reprezentanci; mislim, da tudi to vpliva na dobre rezultate."

Z njim se strinja njegov klubski kolega Matjaž Lozar, ki se je uspešno vrnil v tekmovalni ritem: "Vesel sem, da sem se vrnil. Da imam spodbudne rezultate, pa je še toliko bolje! Zelo pomembno je, da nabiram UCI-točke, ki prinašajo boljšo startno pozicijo na EP in SP. Na teh dveh tekmovanjih rezultatskih pričakovanj nimam, želim si izboljšati rezultata iz letošnjih tekem svetovnega pokala. Obe preizkušnji jemljem predvsem kot naložbo za prihodnost. Sicer mi bolj ustreza proga na svetovnem prvenstvu, ker ima več klancev."

Blaž Žle in Matic Kranjec Žagar prihajata iz kamniškega Calcita. "Zelo sem zadovoljen s podporo v reprezentanci. Dobili smo nova kolesa, sponzorske čevlje in čelade. Super sodelujem s selektorjem. Mislim, da je ekipa prava, vzdušje je super, drug drugega motiviramo na poti do še boljših rezultatov. Pred evropskim prvenstvom se podajamo še na višinske priprave v Francijo. Z rezultati se ne obremenjujem, skriti cilj pa je, da dirko končam v krogu zmagovalca," je povedal Žle, Kranjec Žagar pa dodal: "Imamo zelo dobre razmere za delo. Dobili smo super kolesa Scott. Peljali so nas na dva svetovna pokala, kar je vredno vsake pohvale in to zelo cenim. Ves čas iščejo nove načine, kako bi nam omogočili še več močnih dirk. Res sem zelo zadovoljen. Mislim, da sem za drugi del sezone dobro pripravljen. En teden pred EP se bomo vrnili z višinskih priprav. Upam, da dirko končam v krogu zmagovalca, sicer pa to prvo sezono jemljem kot nabiranje izkušenj in naložbo za naprej." (šd)


Kolesarska zveza Slovenije je v sodelovanju s podjetjem Proloco Trade poskrbela, da imajo fantje na voljo vrhunska kolesa znamke Scott, vrhunske čevlje ter čelade prav tako znamke Scott.

OSEBNE IZKAZNICE
Jakob Klemenčič
Datum rojstva: 13. 12. 2002
Višina: 178 cm
Teža: 70 kg
Klub: MBK Črni Vrh
Trener: Matjaž Budin


Matjaž Lozar
Datum rojstva: 13. 2. 2000
Višina: 183 cm
Teža: 64 kg
Klub: MBK Črni Vrh
Trener: Matjaž Budin


Blaž Žle
Datum rojstva: 5. 1. 2002
Višina: 172 cm
Teža: 70 kg
Klub: Calcit Bike Team
Trener: Gregor Miklič


Matic Kranjec Žagar
Datum rojstva: 3. 6. 2002
Višina: 183 cm
Teža: 66 kg
Klub: Calcit Bike Team
Trener: Simon Erjavec