Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 07.03.2018 12:42:14

Tanja Žakelj v Južni Afriki začenja sezono svetovnega pokala

Grega Stopar
V soboto se bo v južnoafriškem Stellenboschu začela sezona svetovnega pokala za gorske kolesarje. Uvodna dirka bo le za tekmovalce v olimpijskem krosu, prva preizkušnja v spustu bo konec aprila na Lošinju. V Stellenboschu bo od Slovencev nastopila le Tanja Žakelj, ki od prve dirke posebnih pričakovanj nima.

Za razliko od prejšnjih sezon se sezona v svetovnem pokalu začenja nekoliko prej in v Južni Afriki, do naslednje dirke v nemškem Albstadtu pa krosiste čaka skoraj dva meseca premora.

Žakljeva je v Južno Afriko odpotovala v četrtek, skupaj s tehničnim trenerjem in športnim direktorjem ekipe Urbanom Ferenčakom bosta skušala čim bolj spoznati progo in se privaditi na kar visoke temperature. Iz zime je potegnila maksimum, kakšnih napak v pripravi ni naredila. "Grem na dirko, skušala sem se pripraviti čim bolje. Prva dirka ni moj glavni cilj sezone, ki bo še dolga," je za STA povedala Žakljeva.

Čeprav je v prejšnjih sezonah pred prvim svetovnim pokalom imela kar nekaj tekmovalnih kilometrov s pripravljalnih dirk, temu letos ni tako. Kljub temu na preizkušnjo v Južni Afriki gleda s pozitivne strani. "Tja grem neobremenjeno, brez podatkov, ki bi se jih lahko oprijela, z mislijo, da tam čim bolje oddirkam. Čim bolje v skladu s pripravljenostjo seveda," pravi 29-letnica.


Tekmovalke iz Ledin nad Idrijo meni, da bodo v prednosti na sobotni dirki tiste, ki so čez zimo dirkale na ciklokros dirkah oziroma so bile bolj aktivne v zimskem premoru. "A to se jim zna, utrujenost namreč, poznati na koncu sezone. Jaz imam drugačno strategijo," pravi nekdanja evropska prvakinja in zmagovalka svetovnega pokala.

Glavna sprememba pred začetkom sezone za Žakljevo je, da zdaj dirka pod imenom ekipe Unior Devinci Factory Racing, saj je čez zimo Unior Tools Team združil moči s kanadskim Devincijem.

"Spremembo sem sprejela že v prvem koraku. Druge izbire nisem imela, je nisem videla. Nisem pa si je niti želela. Ekipa se je odločila za tak korak, mislim, da je odločitev pravilna. Gre za našo skupno dobro. Iz tega bom poskušala potegniti maksimum. Devincijevo kolo imam od novembra, mislim, da sem se dobro ujela z njim. Geometrija mi odgovarja, ostala oprema ostaja ista. Drastičnih sprememb ni. Opremo je bilo treba testirati, kakšno stvar prilagoditi. Za te stvari sem odprta. Kakšna stvar je boljša kot je bila," na spremembe gleda Žakljeva.

Poleg sedmih dirk svetovnega pokala Žakljevo od pomembnejših preizkušenj v tej sezoni čaka še avgustovsko evropsko prvenstvo v Glasgowu in septembrsko svetovno prvenstvo v Lenzerheideju. "Zanimivo bo evropsko prvenstvo v Glasgowu. Bo nekaj novega, malo drugačnega. Bo tudi drugo prizorišče. Lenzerheide poznam, mi odgovarja. Pričakovanj za ti dirki pa nimam, nisem niti razmišljala," je zaključila Žakljeva.

Članki iz rubrike