Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
1 06.03.2018 08:00:15

Ekipa Sky v vse večjih in večjih dopinških težavah

Reuters
Kolesarska ekipa Sky je v osmih letih obstoja dosegla vse, kar se v kolesarstvu doseči da. A vse uspehe je v zadnjih letih zasenčila dopinška afera, v glavni vlogi pa sta britanska zvezdnika ekipe Bradley Wiggins in Christopher Froome. Najbogatejša kolesarska ekipa na svetu se na hude obtožbe posebej ne ozira.

Team Sky je luč sveta ugledal leta 2010, od ustanovitve pa je zagovarjal 100-odstotno čisto kolesarstvo in ničelno toleranco proti dopingu. Za glavni cilj si je postavil zmago na sloviti dirki po Franciji v roku petih letih, po le treh letih je to uspelo Bradleyju Wigginsu. S tem je postal prvi Britanec z zmago na Touru. Drugi je takrat bil Christopher Froome, ki je hitro postal njegov naslednik in prvi kolesar ekipe, ki je lani dosegel še skupno zmago na dirki po Španiji.

A vse uspehe Wigginsa in Frooma je zasenčila dopinška afera, ki je najprej v središče postavila Wigginsa, zatem pa še Frooma. Slednji je pozitiven vzorec oddal med lansko Vuelto. Novica o tem je v javnost prišla šele decembra, do danes ukrepov ali dodatnih pojasnil še ni. Mednarodna kolesarska zveze Uci ga ni suspendirala, prosila ga je, da pojasni, zakaj takšne vrednosti salbutamola, prav tako pa ga z dirk do epiloga ni izločila njegova ekipa.

Novo poglavje v Skyjevi dopinški aferi je danes objavljeno poročilo britanskih parlamentarcev, v katerem Wigginsu in Skyju očitajo prekoračitev "etične meje" z uporabo kortikosteroidov za zdravljenje med dirko po Franciji leta 2012.

Poročilo z naslovom Boj proti dopingu v športu, ki ga je pripravila posebna komisija, je pod drobnogled vzela uporabo prepovedanih sredstev v vseh športih, še posebej pa se je posvetila kolesarstvu in Wigginsovi uporabi steroida triamcinolona.

"Verjamemo, da so ta izjemno močan kortikosteroid uporabili za pripravo Bradleyja Wigginsa, ter bržčas tudi drugih kolesarjev v moštvu, za dirko po Franciji," je zapisano v poročilu.


"Namen uporabe ni bilo zdravljenje ali lajšanje zdravstvenih težav, temveč izključno povečanje njegovega izkoristka moči pred kolesarsko dirko oziroma pridobivanje prednosti," so še zapisali britanski parlamentarci.

Wiggins je od pristojnih prejel dovoljenje za uporabo steroida triamcinolona, ki sicer zdravi alergije in respiratorne težave. Tako je britanski kolesar lahko z dovoljenjem protidopinških organov, s tako imenovano terapevtsko izjemo pred Tour de Franceom leta 2012, na koncu prišel do prestižne zmage.

Britanska protidopinška agencija (Ukad) je novembra končala 14-mesečno preiskavo britanskega kolesarstva in ekipe Sky. V njej ni našla dokazov, ki bi potrjevale sistematičen doping, na katerega so septembra 2016 namigovali pri tabloidu Daily Mail.

Njegov novinar je trdil, da je leta 2011 na dirki Criterium du Dauphine v Franciji, Richard Freeman, zdravnik ekipe Sky in takratnega zvezdnika Bradleyja Wigginsa, prejel skrivnostni paket, v katerem naj bi bila nedovoljena poživila, natančneje prepovedani kortikosteroidi. Freeman je trdil, da ni dobil nedovoljena sredstva, ampak legalno substanco fluimocil.

Ukad je takrat v zvezi z obtožbami zaslišal zdajšnje ali nekdanje člane ekipe Sky in drugih britanskih klubov, a ni našel nepravilnosti oziroma dokazov proti Freemanu. Preiskavo so tako zaprli, obtožili pa zaenkrat ne bodo nikogar.

Po objavljenem poročilu se tudi britanski mediji sprašujejo, kaj se bo zgodilo s Skyjem. Ali bo alfa in omega ekipa Dave Brailsford odstopil? Kaj bo storila Mednarodna kolesarska zveza? Kakšen bo nadaljnji ukrep Ukada? Bo Froome dobil kazen ali bo oproščen? Kakšna je usoda britanskega športa? To se le nekatera od vprašanj.

Značke: kolesarstvo, doping

Članki iz rubrike