Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 05.03.2018 11:32:21

Sir Bradley Wiggins dobil ostro kritiko britanskega PARLAMENTA

Britanski kolesarski zvezdnik Bradley Wiggins in njegovo moštvo Sky sta prekoračila "etično mejo" z uporabo kortikosteroidov za zdravljenje med dirko po Franciji leta 2012, so v danes objavljenem poročilu zapisali britanski parlamentarci.

Poročilo z naslovom Boj proti dopingu v športu, ki ga je pripravila posebna komisija, je pod drobnogled vzela uporabo prepovedanih sredstev v vseh športih, še posebej pa se je posvetila kolesarstvu in Wigginsovi uporabi steroida triamcinolona.

"Verjamemo, da so ta izjemno močan kortikosteroid uporabili za pripravo Bradleyja Wigginsa, ter bržčas tudi drugih kolesarjev v moštvu, za dirko po Franciji," je zapisano v poročilu.

"Namen uporabe ni bilo zdravljenje ali lajšanje zdravstvenih težav, temveč izključno povečanje njegovega izkoristka moči pred kolesarsko dirko oziroma pridobivanje prednosti," so še zapisali britanski parlamentarci.


Wiggins je od pristojnih prejel dovoljenje za uporabo steroida triamcinolona, ki sicer zdravi alergije in respiratorne težave. Tako je britanski kolesar lahko z dovoljenjem protidopinških organov, s tako imenovano terapevtsko izjemo pred Tour de Franceom leta 2012, na koncu prišel do prestižne zmage.

V poročilu so britanski parlamentarci še zapisali, da čeprav "uporaba steroida ne pomeni kršenja kodeksa Svetovne protidopinške agencije Wade, pa sta tako kolesar kot njegova ekipa Sky z zlorabo prestopila etično mejo".

Ob tem je komisija še priporočila Wadi, naj nemudoma implementira popolno prepoved kortikosteroidov in protibolečinskega sredstva Tramadola.

Poleg zmage na dirki po Franciji je Wiggins obenem tudi najtrofejnejši britanski olimpijec z osmimi medaljami, od tega petimi zlatimi.

Značke: kolesarstvo, doping

Članki iz rubrike