Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
07.10.2016 13:50:29
Deli članek:

Kolesarsko SP: Za uvod dva Slovenca

Reuters

V Dohi se bo v nedeljo začelo kolesarsko svetovno prvenstvo. Prvi dve disciplini bosta ekipna kronometra, a ne reprezentančna, ampak klubska. Slovenijo bosta zastopala dva posameznika in ženska ekipa BTC Cityja. V njej bo kolesarila Polona Batagelj, medtem ko bo barve nizozemske ekpe LottNL Jumbo zastopal Primož Roglič.

"Na kronometru je prijavljenih devet ekip, startale bodo vse tiste, ki si to upajo. Po realnih predvidevanjih nam pripada sedmo ali osmo mesto. Lani smo bili osmi, letos bi bil velik uspeh, če bi to uvrstitev za mesto popravili, če pa bi bili za dve mesti boljši, bi bila to že prava senzacija. Veliko ekip je, ki si na prvenstvo sploh ne upajo, lahko pa rečem, da bi tudi, če bi bilo na startu 40 ekip, pričakoval uvrstitev med deseterico. Edino ekipno preizkušnjo za svetovni pokal smo letos končali na šestem mestu, kar je glede na naše razmere odličen rezultat, ki napoveduje, da bi v Dohi lahko bili sedmi," je dejal alfa in omega ljubljanske ekipe Gorazd Penko, ki v Katarju poleg Batageljeve računa na Poljakinji Jevgenijo Bujak in Anno Plichta, Nemko Corinno Lechner, Hrvatico Mio Radotić in Azerbajdžanko Oleno Pavljuhino, kot rezerva pa je z ekipo tudi Urša Pintar.

V moški ekipni konkurenci bo na umetnem otoku Pearl, kjer so trenutno izredno visoke temperature, konkurenca nekoliko številčnejša, nastopilo bo 15 ekip, od tega le deset iz svetovne serije. Tako kot lani ne bo ekipe Adrie Mobil, ki si je nastop priborila, a ga na koncu odpovedala. Zato bo od Slovencev na startu 40-kilometrske preizkušnje le Roglič, ki se bo s svojimi ekipnimi kolegi poskušal približati najboljšim. Doslej ima najboljšo slovensko uvrstitev Kristijan Koren, ki je bil pred štirimi leti v Valkenburgu s Cannondalom četrti.

Naslov bo branila ekipa BMC Racing Team, ki je bila lani v Richmondu hitrejša od Etixx Quick Stepa in Movistarja. LottoNL Jumbo je bil lani, ko zanj Roglič še ni tekmoval, šesti.