Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
06.10.2016 22:02:43
Deli članek:

Celjske kegljačice po dolgih letih brez polfinala

Stane Kadunc
Oslabljeni Ljubelj je nastopil po pričakovanjih.

V svetovnem pokalu v Bolzanu so kegljačice Celja osvojile le šesto mesto, v polfinale pa so se prebili Kamničani v evropskem pokalu ter Mariborčani in Kranjčanke v pokalu NBC.

V Bolzanu se je nadaljevalo predtekmovanje na svetovnem pokalu. Za Celjanke je drugi dan odprla Patricija Bizjak, ki sicer še nima izkušenj iz teh tekmovanj. Toda odigrala je več kot zanesljivo, prišla do 561 podrtih kegljev in svoje Celje obdržala med živimi. Toda potem je sledil velik padec. Nastopila je Anja Ulaga, ki se je nastopa lotila z veliko treme. Že v igri na polno je bila zelo neprepričljiva, v čiščenju pa se ji je zalomilo. To se je ponovilo tudi v drugem nizu in trener Gobec je moral v igro poslati še ne dobro pripravljeno Rado Savič, ki pa je odlično odigrala in podrla 294 kegljev. Toda skupno je bilo to premalo, le 546, in ladja se je začela potapljati. Tudi Nada Savič ni zmogla storiti kvalitetnega preskoka in je utonila v povprečju, saj se je zaustavila le na 561 kegljih. To pa je bilo dovolj le za šesto mesto, za polfinale so bile Celjanke prekratke za zajetnih 65 kegljev. Po desetih zaporednih finalih je pač sledil en slabši nastop. Res pa se je vse podrlo že s prvo igralko Barbaro Fidel. 

Trener Gobec je po koncu nastopov malce razočaran dejal: "Žal se je naša tekma z Barbaro zelo nesrečno začela. Čeprav potem ostale niti niso odigrale tako slabo, smo bili vseskozi v zaostanku. Ko pa ni vzdržala pritiska še Ulagova, pa je bilo vsega konec. Toda če se spomnite, sem vam dejal pred odhodom, da se lahko kaj takega zgodi, saj ekipa še ni v takšnem stanju, da bi lahko posegali po najvišjih mestih. Pač bomo morali eno leto počakati na novo priložnost."

V moškem delu sta na koncu nemškega prvaka Zerbst morala reševati naša dva igralca, Uroš Stoklas in nekdanji svetovni prvak Boris Benedik. Presenetil pa je Beograd, ki je na koncu prišel do prvega mesta. V razburljivem boju za četrto mesto pa so Slovaki uspeli zlomiti Zaprešić iz Hrvaške.   

SLAB ZAKLJUČEK CERKNIČANK, KAMNIČANI ZANESLJIVO

Na evropskem pokalu v Bački Topoli so zadnji dan predtekmovanj začela dekleta. Za Brest iz Cerknice, ki je bil v odličnem položaju za napredovanje v polfinale, je kot prva nastopila Pivčanka Petra Bašek. Njen začetek ni bil ravno po željah. Na polno je bila še kolikor toliko uspešna, zelo neprepričljiva pa je bila pri čiščenju. Po dveh nizih je imela na kontu le 252 kegljev, kmalu zatem pa je sledila menjava s Tino Hren. Slednja je rabila nekaj časa, da se je ogrela, zadnji niz pa je odigrala dobro. Nastop je zaokrožila na 513 podrtih kegljih. Kot zadnja je nastopila še nekdanja članska reprezentantka Nataša Žnidaršič-Čuk. V prvem nizu je bila njena igra v čiščenju katastrofalna in niz je zaključila na 113 kegljih. Potem se je vendarle malce prebudila. Toda v vsakem nizu je vedno malo zamudila in končni rezultat je bil zelo slab, le 505 podrtih kegljev.

Potem je sledilo mučno čakanje na nastop zadnje šesterice igralk. Ta serija pa je bila najkvalitetnejša v dosedanjem programu. Spremljali smo predvsem zadnjo Hrvatico Natašo Ravnić-Gašparini in avstrijsko predstavnico, Čehinjo Navrkalovo. Malce pred koncem sta obe presegli rezultat Bresta in Cerkničanke so se poslovile od pokala. Ravno v tej seriji smo videli najboljša dva rezultata v ženski konkurenci. Presenetljiva Poljakinja Filipova je podrla 592 kegljev, dva manj pa še Čehinja Navrkalova, ki je uspela prehiteti ne samo Brest, ampak tudi Madžarke in se uvrstiti v polfinale. Brestu je na koncu ušlo polfinale le za skromnih 14 kegljev, zato je bilo razočaranje še toliko večje.

Pri moških je za Kamničane kot prvi nastopil mladi Gašper Burkeljca, ki je nastop odigral zelo zanesljivo in končal pri zelo dobrih 589 podrtih kegljih, pa čeprav je imel zelo slab tretji niz. S tem nastopom je praktično potrdil nastop Calcita v polfinalu. Po svojem nastopu je kamniški mladenič dejal: "Sem in tudi nisem zadovoljen z nastopom. Sam rezultat sicer ni slab, toda veliko sem zapravil v tretjem nizu. Jezijo pa me tudi tri 'ribice' na desnega kmeta. Ko se vrnem v Kamnik, bom opravil en pošten trening na njega."

Zadnji igralec, Janže Lužan, je imel pred seboj le nalogo, da priskrbi čim višjo uvrstitev. Odigral je le toliko, kolikor je bilo potrebno, saj ga že jutri čaka polfinale proti Avstrijcem, ki so jih na koncu celo prehiteli. Za Kranjčana, ki je pred sezono prišel v Kamnik, je bil to prvi nastop v dresu Calcita. Svoj nastop je zaključil pri 583 podrtih kegljih in tako samo potrdil drugo mesto, ki popoldne prinaša tekmo s St. Poltnom. Po nastopu je dejal: "Ogrel sem se, spoznal sem steze, jutri pa bo treba v nastop dodati še kaj. Avstrijci so močna ekipa in vsi bomo morali pošteno oddelati, da pridemo do zmage." Izredno vesel in zelo razpoložen pa je bil končno tudi trener Franci Spruk, saj je njegova ekipa končno na velikem tekmovanju vendarle prišla do polfinala.

KRANJČANKE IN MARIBORČANI V POLFINALU

V Straubingu pa se končalo predtekmovanje v pokalu NBC. Tržičanke, ki so v zadnjem trenutku ostale brez najboljše igralke Irene Mejač, so zelo spodobno končale svoje nastop. Urša Mejač je podrla 579, neizkušena Maja Vengar pa 520 kegljev. Kot zadnja pa je nastopila Marija Ahačič-Premrl in podrla zelo spodobnih 561 kegljev.

Več je bilo pričakovati od Kranjčank, ki so dobro odprle drugi dan. Anja Forštnarič je podrla 553 kegljev. Potem je odlično odigrala še Nuša Bajželj, kar 575 kegljev je zbrala. Kot zadnja pa je bila na stezi Brigita Strelec in v neverjetni končnici prišla do 590 kegljev. Z zadnjim metom je ugnala obe hrvaški ekipi Podravko in Admiral iz Zagreba in to za en sam kegelj! S tem so se Kranjčanke kar malce presenetljivo uvrstile v polfinale, kjer jih čaka nemški Schrezheim. To je seveda pomenilo noro vzdušje v Straubingu in "otroški vrtec" Brigite Strelec je lahko slavil in dokazal, da je sposoben, da gre lahko sedaj v šolo. Tako Brigita kot ostale s trenerjem Juvančičem si zaslužijo čestitke, saj nihče od njih ni pričakoval takega rezultata.

Brigita Strelec je po končanem tekmovanju povedala: "Neverjetno. In kako razburljivo. Niti ne vem, kje sem jemala vso zbranost, da mi je na koncu uspelo. Vsa pohvala združenim navijačem, ki so me bodrili. Obenem pa tudi zahvala mojim mladim igralkam, da so pripeljale tekmo tako daleč, da nam je na koncu uspelo. Poleg tega pa sem zelo vesela tudi za moje Štajerce, katerim smo vrnile z navijanjem. Zelo sem vesela, da si bomo lahko na polfinalih pomagali. Sicer pa je bil to za mene eden najbolj norih kegljaških večerov v mojem življenju in tudi izredno uspešnih."

V moški konkurenci sta pri Litiji nastopila David Selovski in Slavko Poglajen. Prvi je podrl 548 kegljev, drugi pa 585. Kot zadnji pa je nastopil Marjan Jerič, ki je zaključil spodoben nastop Litije pri 531 kegljih.

Kar zadeva mariborski Konstruktor, so, ko je Dobnikar pristal pri le 555 podrtih kegljih, vsi mislili, da je konec njihovih upov za polfinale. S tem pa se ni strinjal Robi Pinterič in prišel do izvrstnih 655 podrtih kegljev. Velik pritisk je tako padel na Aleša Blaža. Kranjčan, ki je pred začetkom sezone prišel v Mariboru, je odlično odigral svoj nastop, ob tem pa je pokazal tudi fanatično borbo za vsak kegelj. V razburljivih zadnjih metih je s 647 podrtimi keglji v skupnem številu podrtih kegljev s prednostjo vsega štirih kegljev ugnal Madžara in svojemu Kosntruktorju priboril četrto mesto. V polfinalu bo njihov nasprotnik nemški Staffelstein.



REZULTATI PREDTEKMOVANJA
SVETOVNI POKAL – ŽENSKE
1. Victoria Bamberg (Nem) 3478
2. Rakoshegy (Mad) 3451
3. BBSV Wien (Avt) 3420
4. Mlaka Rijeka (Hrv) 3407
5. Electromures (Rom) 3348
6. Celje 3342
EVROPSKI POKAL – ŽENSKE
1. Liedosheim (Nem) 3317
2. Alfa - Vector (Pol) 3334
3. Istra Poreč (Hrv) 3269
4. St. Pölten (Avt) 3265
5. Zalaegerszeg (Mad) 3283
6. Brest 3251
MOŠKI
1. Zalaegerszeg (Mad) 3651
2. Calcit 3586
3. St. Pölten (Avt) 3561
4. Grmoščica (Hrv) 3534
POKAL NBC – ŽENSKE
1. Schrezheim (Nem) 3438
2. Slavija (Češ) 3422
3. Balatoni Vasas (Mad) 3410
4. Triglav 3342
5. Podravka 3341
6. Admiral Zagreb (obe Hrv) 3341
10. Ljubelj 3281
MOŠKI
1. Staffelstein (Nem) 3794
2. Schwabsberg (Nem)
3. Union Orth (Avt)
4. Konstruktor 3713
5. Repcelaki (Mad) 3709
...Litija 3430
Stane Kadunc
Litijan Klemen Ivančič se je zelo solidno predstavil v Nemčiji.