Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
10.07.2016 17:45:25
Deli članek:

Nebo se je odprlo, Tom je eksplodiral

Reuters

Dumoulin močnejši od klancev in toče, Froome ostaja v rumenem.

Nizozemec Tom Dumoulin (Giant) je zmagovalec devete etape kolesarske dirke po Franciji. Na zahtevni gorski preizkušnji v Pirenejih od Vielhe Val d'Arana do Andorre Arcalisa, dolgi 184 km, ki jo je ob koncu dodatno začinil še močan naliv s točo, je skupno vodstvo obdržal Britanec Chris Froome (Sky).

Drugi je bil danes Portugalec Rui Costa (Lampre), tretji pa Poljak Rafal Majka (Tinkoff), zaostala sta 38 sekund.

V glavnini je v cilj v andorskem Arcalisu na 2240 metrih, kar je najvišja točka letošnje dirke, prikolesaril Froome, ki je v osmi etapi uprizoril izjemen napad na spustu, danes pa je član moštva Sky brez težav obdržal rumeno majico vodilnega.

Že pred začetkom zahtevnega dela gorske pirenejske etape je odstopil eden od kandidatov za visoko uvrstitev Alberto Contador. Španec je po 100 kilometrih etape omagal in dirko končal v spremljevalnem vozilu ekipe Tinkoff. Odstop je tudi posledica padca v prvi etapi, že pred startom današnje pa je imel za vodilnim več kot 20 minut zaostanka.

V ponedeljek bo na Touru prvi prost dan, v torek se bo dirka nadaljevala z 10. etapo od Escaldes-Engordanyja do Revela, dolgo 197 km.