Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
au
au
08.03.2015 19:19:09
Deli članek:

Za evropski rekord poskrbeli trije bratje

Belgijski bratje Dylan, Jonathan in Kevin Borlee so v zadnji disciplini na dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki v Pragi, v štafeti 4 X 400 m postavili nov evropski rekord 3:06,57 in z zlatom poskrbeli za edinstven dosežek v zgodovini kraljice športov; četrti član je bil Julien Wartin v prvi predaji.

Bratje Borlee, ki jih trenira oče Jacques, atletinja pa je tudi njihova sestra Olivia, so skupaj z Wartinom premagali favorizirano Poljsko, ki je vodila še sredi zadnje predaje, nato pa je v zadnjem krogu pospešil Kevin Borlee in se z visoko dvignjenimi rokami veselil že pred ciljem; tretji so bili gostitelji Čehi.

Prvenstvo se je sklenilo še z enajstimi končnimi odločitvami, najboljša na preglednici odličij pa je bila Rusija s šestimi zlatimi in srebrno medaljo. Sledila je Francija s tremi zlatimi ter po eno srebrno in bronasto medaljo, sledili pa so Velika Britanija, Češka in Nizozemska s po dvema prvima mestoma. Tretji so bili Britanci, ki so zbrali še štiri srebrne in tri bronaste medalje. Na prejšnjem EP leta 2013 v Göteborgu so tri reprezentance osvojile po štiri zlate medalje, Rusija je bila s še sedmimi srebrnimi in tremi bronastimi pred Veliko Britanijo in Francijo.

V češki prestolnici sta zadnji dan prvenstva izida sezone na svetu dosegla v sedmeroboju Rus Ilja Škurenjov, ki je zbral 6353 točk, in njegova rojakinja Jekaterina Konjeva, ki je v troskoku slavila s 14,69 metra. Na 60 m je lanska evropska prvakinja na prostem na 100 in 200 m Dafne Schippers iz Nizozemske potrdila vlogo prve favoritinje na 60 m in po zaostanku še sredi proge v zaključku izenačila izid leta na svetu. Tekla je 7,05 sekunde in za tri stotinke ugnala Britanko Dino Asher-Smith (7,08). Med atleti je na tej razdalji slavil rojak slednje Richard Kilty (6,51).

Na 800 m sta naslova osvojila Poljak Marcin Lewandowski (1:46,67), ki je ugnal Marka Englisha iz Irske (1:47,20), in Švicarka Selina Büchel (2:01,95). Na 1500 m je dolgo vodil Kenijec Ilham Özbilen Tanui, ki nastopa za Turčijo, pa bil na koncu drugi (3:37,74), saj je iz ozadja napadel Jakub Holuša in s češkim rekordom (3:37,68) ter zlato medaljo dobesedno obnorel navijače v dvorani O2, ki je bila vse dni prvenstva, tudi v kvalifikacijah, praktično ves čas polna. Med atletinjami je na 1500 m zlato Nizozemski pritekla Etiopijka Sifan Hassan (4:09,04).

V skoku s palico je Rusinja Anželika Sidorova edina preskočila 4,80 m. Veliko bolj izenačen pa je bil moški skok v višino, saj je trojica zmogla 3,31 m; Rus Danijel Ciplakov za zmago v prvem poskusu, v drugem pa Italijan Silvano Chesani in Grk Adonios Mastroras, ki sta si razdelila srebro. V štafeti 4 X 400 m so bile najboljše Francozinje (3:31,61).

Naslednje dvoransko EP bo marca leta 2017 v Beogradu, Srbijo pa so v Pragi navdušila Ivane Španović z zlatom v skoku v daljino in Asmir Kolašinac s srebrom v suvanju krogle.