Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
03.08.2014 16:55:32
Deli članek:

Tratniku Memorial Filipa Majcna

Nikola Miljković

Nekdanji evropski prvak pri mlajših članih je tako zabeležil prvo zmago v sezoni.

Kolesar avstrijske ekipe Amplatz Jan Tratnik je do zmage na 46. Veliki nagradi Kranja-Memoriala Filipa Majcna prišel, potem ko je v zadnjem krogu strl odpor Kristjana Fajta, s katerim sta konkurentom ušla šest krogov pred ciljem 115,5 km dolge proge.

Tako je po dveh letih prevlade tujcev zmaga na prestižni dirki, eni od redkih, ki jo še organizirajo na slovenskih cestah, ostala doma. Za popoln uspeh domačih kolesarjev - poleg Slovencev so nastopili še tekmovalci iz Italije, Avstrije, Češke, Hrvaške in Srbije, je s tretjim mestom poskrbel Tratnikov moštveni kolega Andi Bajc.

Dve tretjini dirke je bila v vodstvu četverica ubežnikov, v kateri sta bila od Slovencev državni prvak Matej Mugerli in kolesar Radenske Martin Otoničar. Glavnina, ki je praktično ves čas zaostajala okoli pol minute, jih je ujela 11 krogov pred ciljem (skupaj je bilo 35 krogov), ko so se začeli številni napadi.
Aktivni so bili predvsem kolesarji Adrie Mobila, z napadom je poskusil tudi Borut Božič, najbolj zveneče ime dirke. Tako kot večino drugih je bil tudi kolesar Astane pri napadu neuspešen, na koncu ga ni bilo med najboljšimi, a kot je sam dejal, je nekaj takega pričakoval, saj se po dolgem odmoru od dirk in pripravah v Italiji ni nadejal boljšega rezultata: "Sem sem prišel bolj za trening, da sem spet okusil dirko. Rezultatskih ciljev nisem imel, tudi zaradi dejstva, da sem bil brez ekipe."

POMAGAL TUDI BOŽIČ
Je pa zato Božič priskočil na pomoč svojemu mlajšemu idrijskemu kolegu Tratniku. "Zaradi dejstva, da smo prišli na dirko le s tremi tekmovalci, sem moral za enakovreden boj proti številčno močnejšim ekipam na čelu z Adrio Mobilom iskati pomoč pri drugih. Tako mi je pomagal tudi Božič. A v zaključku sem se moral znajti sam, končno se mi je izšlo. Proga in razmere so bile težke, vsak v prazno izstreljen naboj se je poznal, jaz pa sem se v teh pogojih dobro znašel. Proga mi je bila pisana na kožo, ti številni kratki klančki mi ustrezajo. Tu sem enkrat že zmagal, ne na Veliki nagradi Kranja, ampak na dirki Po ulicah Kranja. To je moja prva letošnja zmaga, a moram reči, da sem bil na 22 preizkušnjah med najboljšimi desetimi," je bil zadovoljen Tratnik, ki je na koncu za nekaj metrov ugnal Fajta, nekaj več pa je zaostal Bajc.

Že večer pred glavno dirko je bil v Kranju tudi Nočni kriterij, ki ga je dobil Marko Kump (Saxo Tinkoff) pred Robertom Jenkom (Meridiana Kamen).